Двамата пациенти в белодробната клиника в Плевен с положителни тестове за коронавирус остават под карантина, въпреки, че са клинично здрави. Това заяви пред БНР здравният министър Кирил Ананиев, който е финансист по професия.

Министър Ананиев изрази увереност в действията на медиците от Университетската болница "Д-р Георги Странски". 

Под карантина са габровската и плевенската болница заради коронавируса

Под карантина са габровската и плевенската болница заради коронавируса

Спират извънкласните занимания в двата града, по заповед на Ананиев

"Всичко, което е необходимо, аз съм го докладвал на правителството. Както виждате, днес се взеха много сериозни решения. Финансовият ресурс, който ни е необходим, той ще бъде предоставен на Министерство на здравеопазването и на здравната система като цяло", обясни Ананиев. 

Училищата отлагат екскурзии, олимпиади и изнесени уроци

Училищата отлагат екскурзии, олимпиади и изнесени уроци

В Габрово и в Плевен затварят и детските ясли

Той припомни за ограниченията, които засягат най-вече Габровска и Плевенска област, където са пациентите с положителни тестове за коронавирус.

"Спираме планови операции, спираме плановия прием, детската и майчина консултация, ограничаваме достъпа на хора до болницата. Няма да има и посещения при болните. Всичко онова, което е свързано с карантинния период, ще се прилага тука", допълни той. 

Няма нови потвърдени случаи на коронавирус в страната

Няма нови потвърдени случаи на коронавирус в страната

Остават само четири към 17 часа на 8 март

По-рано от кризисния щаб в Плевен препоръчаха ограничаване на контактите след положителните проби на двама мъже за коронавирус. Двамата пациенти са били в една болнична стая в белодробната клиника. Състоянието им в момента е добро, каза доктор Явор Иванов след проведено лечение, свързано с техните заболявания.

Отделението сега е в пълна изолация. Все още се търси причината и начина на заразяване на някои от двамата мъже. От болницата увериха, че има пълна обезпеченост на медицинските екипи.