В Клиниката по съдова хирургия на Военномедицинска академия (ВМА) бе осветен барелеф в памет на о.з. генерал-майор член-кореспондент проф. Йовчо Топалов.

Началникът на Клиниката по съдова хирургия на ВМА проф. Кузман Гиров обясни, че днес се навършват 40 дни от кончината на проф. Топалов, като и той станал жертва на COVID-19.

"Мнението на колегите, които активно работиха с него е, че проф. Топалов ни направи специалисти и на него ние дължим изключително много. За съжаление човек гледа назад, когато загуби някои и тук няма да казвам за него добри дела, а за този човек мога да говоря добри неща. Ако не беше той, клиниката, която открихме преди година нямаше да е същата, ние нямаше да сме на това ниво, на което сме, винаги ни е подкрепял и винаги е гледал напред. Това беше един човек, визионер, като оставим настрани, че беше хуманист отвсякъде. Това беше един човек ерудит не само в областта на медицината, но и в културата, в музиката, в театралното изкуство и навсякъде беше на нивото на познавачите на съответните уроци, а да не говорим в областта на съдовата хирургия", разказа проф. Гиров.

Той изтъкна, че проф. Йовчо Топалов е писал книги през 80-те години, които са актуални и в момента. В книгите си покойният проф. Топалов говорел за неща, които звучали като фантастика през тогавашните години, но в момента са ежедневие. "Това беше един човек, който вървеше много напред, не стоеше във времето и ежедневието, което беше, а беше човек с визия и се опитваше да направлява развитието на съдовата хирургия напред, за да достигне това, което е в момента - клиниката да е на световно ниво. Бог да го прости", завърши проф. Кузман Гиров.

В памет на проф. Йовчо Топалов Клиниката по съдова хирургия на ВМА ще носи неговото име.

Проф. Йовчо Топалов е началник на ВМА в периода 1988-1990 г., основател и първи ректор на Военномедицинска академия. Има над 550 научни публикации и съобщения. Разработил е важни проблеми на тромбозите и емболиите, острите хеморагии, сърдечната, съдовата, белодробната и военнополевата хирургия. Въвел е в страната редица диагностично-лечебни методи и е автор на 41 оригинални оперативни техники и лечебни модификации. Проф. Топалов почина на 11 януари 2021 г.