"Затова ли събрахте хората, за да начертаете едно светло бъдеще на болница, с неясно настояще и тъмно минало? Това е поредната подигравка с Поморие, поморийци и историята на Анхиало." Това заяви кметът на Поморие Иван Алексиев пред новия управител на бившия Военен санаториум д-р Крантев.

Въпреки, че поводът за срещата им беше организираното събрание-пресконференция за откриването на клона на МБПЛР "Вита" - Велинград в Поморие, Военният санаториум беше главна тема на срещата.

Военно министерство не се отказва от санаториума си в Поморие

Военно министерство не се отказва от санаториума си в Поморие

Социалните функции на здравното заведение щели да се запазят

По думите на Крантев болницата се руши и имала нужда от 3 млн. лв. за ремонт и още 2 млн. за оборудване и инвентар. Той акцентира върху парадокса, че велинградското дружество е с капитал от 800 хил. лв., а поморийската лечебница била оценена на 9 млн. лв. Отпуснатите през 2016 г. средства в размер на 1 млн. лева за ремонт се оказали крайно недостатъчни.

От изказването на Крантев стана ясно, че новият клон на болницата всъщност няма разрешение да работи като болница. За това Крантев обвини здравният министър Николай Петров. Според обвинението на Крантев като бивш началник на ВМА Петров изразил становището за отпаднала необходимост на санаториума, а сега като здравен министър било възможно той да възпрепятства издаването на разрешение за извършване на лечебна дейност.

В отговор на това кметът на Поморие Иван Алексиев посочи, че болницата отдавна е била в това състояние. "Вие сте болница, имате разрешение за долекуване и в момента обвинявате здравния министър, че няма да ви даде разрешение за лечение? Къде бяхте до сега 6 месеца? Сега ли установихте, че инфраструктурата е загинала, сега ли чак установихте, че болницата не е с отпаднали нужди?", запита реторично той.

Медиците от санаториума в Поморие остават на работа, уверяват от МО

Медиците от санаториума в Поморие остават на работа, уверяват от МО

Процедурата за сливане на двете лечебни заведения започна от днес, 2 февруари.

Крантев обясни, че вече се търси качествен и квалифициран персонал за болницата, въпреки че към момента са подадени над 115 заявления за работа. Част от уволнените вече били възстановени на работа. Крантев допълни и че за в бъдеще се планира щатните работни места да се повишат с 25 души.

Стана ясно обаче, че след като Военния санаториум приеме статута на търговското дружество "Вита", той вече няма да има възможността да участва в Програмата за рехабилитация и профилактика на НОИ.