В отворено писмо до служебния здравен министър Стойчо Кацаров Федерация на синдикатите в здравеопазването към КНСБ питат защо в Центъра за спешна медицинска помощ ЦСМП в София не са получили допълнителното възнаграждение на работещи с COVID-19 за месец юни 2021 г. Във Федерацията са получили редица сигнали за това.

Синдикатите смятат, че новата методика, която по неясни причини се отнася само за работещите с центровете за спешна медицинска помощ, ги ощетява. Има и противопоставяне, тъй като на работещите в РЗИ и първичната извън болнична медицинска помощ такива възнаграждения са изплатени.

И немедицинският персонал в Спешна помощ има право на пари за работа с COVID-19

И немедицинският персонал в Спешна помощ има право на пари за работа с COVID-19

Сумата зависи от всички отработени часове

"Господин Министър, преди да станете такъв, Вие оглавявахте Център за защита правата в здравеопазването. Не нарушавате ли правата на работещите в ЦСМП", питат синдикатите и припомнят, че по време на престоя му в МЗ след редица спорни решения се е увеличило напрежението в здравната система.

"Работещите в здравеопазването са на ръба на физическите и психическите си сили. На тези хора ще разчитаме и в предстоящата пандемична вълна", предупреждават от КНСБ и призовават допълнителните възнаграждения на спешните медици да бъдат изплатени.

В края на отвореното писмо се предупреждава, че ако това не се случи, от КНСБ ще преминат към протестни действия за защита правата на работещите в ЦСМП.