Колко души ще останат без достъп до медицинска помощ запита д-р Неделчо Тотев, председател на Асоциацията на общинските болници пред БНР по повод създаването на национална здравна карта.

"Ще има ли равномерно покритие на страната с болници и лаборатории и ще получават ли хората качествена медицинска помощ според замисъла на националната здравна карта? Ще има закриване на болници по националната здравната карта", продължи с неясните въпроси председателят на общинските болници.

Той заяви, че не е трябвало здравната карта да се изготвя "на юруш" и болничните леглата да се прехвърлят без мотив. "Здравната карта ще доведе до дефицит на легла", убеден е д-р Тотев.

Според него е трябвало икономически анализ да предшества изготвянето на здравната карта. "Тя ще изиграе ролята на реквием или предизвестена смърт за общинските болници", убеден е д-р Тотев.

"Не виждаме здравната карта за какво ще допринесе. От функционални проблемите ще станат структурни", каза той. Лекарят съвсем ясно онагледи как ще станат икономиите, които се планират.

"Ще спестиш пари, ако откажеш услуга на съответния човек, да го кажем ясно и просто… С качването на второ ниво на определени заболявания се изкарват играчи, които са на първо ниво. Пренасяйки ги на второ ниво, тези структури няма как да отговорят на изискванията", убеден е д-р Тотев.

"С дейностите, които се оставят на определени болници, те ще бъдат принудени да се самозакрият. С планираното сливане на болниците в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав ще се стигне до това лекари от по-малките болници да отидат в Шуменската болница", прогнозира още медикът. Според кмета на Нови пазар Ивайло Камаджиев сливането на трите болници под шапката на многопрофилната болница в Шумен ще доведе до това държавата вече да има ангажимент по отношение на издръжката на болницата. Според градоначалника, лечебницата е на последни издихания.

Новата здравна карта за кмета на Велики Преслав Александър Горчев по-скоро е работа на обединени структури като отделения, за да се окомплектоват както Шумен, така и Преслав със специалисти и изнесени работни места. Идеята е до месец май сливането на болници да бъде факт. За да се осъществи сливането на трите лечебни заведения юридическите процедури трябва да бъдат завършени до края на март.

Председателят на Асоциацията на специалистите по здравни грижи д-р Милка Василева смята, че нямало да има съкращения. "Няма да има съкращения на легла и медицински специалисти. Националната здравна карта е инструмент, който ще определи потребностите на българското население от медицински и здравни грижи. Обръща се внимание да се увеличи броя на специалистите по здравни грижи", заяви д-р Милка Василева.

По думите ѝ, това е дългосрочна визия и няма как да се случи с магическа пръчка. Д-р Василева алармира, че в извънболничната помощ има огромна пропаст. "В хода на реформите бяха направени сериозни пропуски и днес виждаме плодовете.
Личните лекари не са задължени да работят с медицински сестри и акушерки и това променя достъпа на гражданите до медицинска помощ. Идеята е рязко да бъде увеличен броят на тези професионалисти. Това може да стане чрез добре обмислени политики за задържане на младите специалисти у нас", изказа мнение д-р Василева.