Коронавирусът мутира, пренася се много по-лесно и е по-заразен. За това предупреди вирусологът проф. Радка Аргирова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Ако сравним вируса, от който тръгна епидемията в Китай, и този, който циркулира и в България, той е изменен и мутира. До края на месец юли са описани 1 234 мутанта на първия коронавирус. Работата е там, че когато се формира мутант, невинаги успява да преживее и да циркулира сред хората, а успяват тези, които се приспособяват към човека, обясни проф. Аргирова.

Вирусът иска да бъде в жива клетка, при специални условия, без тях няма как да се възпроизвежда. Като химия съществува, но не и като инфекциозно състояние, посочи вирусологът. Според нея хората могат да се заразят и от коронавирус, и от грип, които да атакуват дихателната система. Коронавирусът може да атакува абсолютно всички органи, предупреди проф. Аргирова.

23 починали от COVID-19 за ден в България и 13,5% заразяемост

23 починали от COVID-19 за ден в България и 13,5% заразяемост

587 са новите случаи от направени 4320 теста

Тя бе категорична, че особено през настоящата година хората трябва да се ваксинират срещу грип. Проф. Радка Аргирова смята, че още първата вълна на коронавируса у нас не е свършила и настоя за носене на маски на закрито. Трябва да се налага по-строг контрол върху всички обекти, настоя вирусологът.

Според проф. Радка Аргирова няма да има пречка личните лекари да дават направления за комбинираните тестове за наличието на коронавирус. Ако хората решат да си го заплатят без направление, комбинираните тестове струват 160 лева.

Тя посъветва, че най-добрият антиоксидант е Витамин Е, а останалото, което препоръчва, е лекарства за подобряване функциите на имунната система.

Асен Балтов настоява за маски задължително на закрито

Асен Балтов настоява за маски задължително на закрито

Заповедите на министъра не трябва да се четат както дяволът чете Евангелието