Във връзка с широкия отзвук, очакването от институциите, ОПЛ да предложи критерии, на които трябва да отговарят пациентите, за да бъдат изследвани за доказване на инфекция със SARS-CoV-2, лекарите коментира, че "Критериите" са част от комплекс от решения и дейности, за които трябва да вземат решение и да бъдат извършени от властите (като обединяващо всички институции, имащи касателство, понятие).

Според ОПЛ властите трябва да решат каква е преследваната цел: да бъдат проверени чрез тестуване всички пациенти с оплаквания, независимо от броя на оплакванията, или само тези с повишена вероятност да са инфектирани (хората, които биха имали повече от един симптом, например са с температура, кашлица, загуба на мирис или вкус и др.)

Ограничения в броя на назначаваните тестове под формата на добре познатите лимити, както и включването им в сега съществуващите лимити е недопустимо, допълват те.

"Какви тестове ще бъдат използвани: единствено и само PCR или и/или антигенните тестове, за които напоследък споменават, чиито резултати се получават в рамките на до 30 минути и са значително по-евтини. Комбинирани тестове (Грип А, Б и SARS-CoV-2) или само за коронавирус. Кой ще заплаща тестовете: "държавата" или хората", коментират личните лекари.

"Ако се покриват от държавата, считаме, че това трябва да става основно със средства извън планирания бюджет на НЗОК (може би с изключение на малка част), тъй като бюджетът на НЗОК е предвиден за диагностика, лечение, профилактика, диспансерно наблюдение и др. на заболяванията в ситуация, различна от сегашната, която е извънредна и трудно предвидима. НЗОК може да бъде вторичен разпределител на тези средства, поради изградената и добре функционираща система за регистрация на заболяванията и дейностите, свързани с тях, както и отчитането им. Тук стои и въпросът с неосигурените български граждани".

"Кой ще назначава тези изследвания и по какъв начин. Това трябва да могат всички лекари, с които е установил контакт съответният пациент и задължително трябва да става по електронен път, независимо дали контактът е осъществен по телефон или друг дистанционен начин или е присъствен" допълват от ОПЛ.

Те считата, че "системата COVID.ID трябва да бъде преработена, оптимизирана и актуализирана, както и задължително, директно свързана с медицинския софтуер на изпълнителите на медицинска помощ".

"Пациентите подложени на тест да бъдат изведени от работната среда (ако са в трудоспособна възраст и работят) чрез временна нетрудоспособност до излизане на резултата или ако са в друга възраст или не работят да бъдат поставени в изолация за това време".

Също така, трябва "да се помисли върху идеята за създаване, ако се утежни обстановката, на пунктове за пробонабиране. Лекарските кабинети (на общопрактикуващите лекари, както и други специалисти) не трябва да бъдат място за извършване на тази дейност".

Те искат "да осигурят необходимите лични предпазни средства. За ОПЛ това са основно маски от по-висок клас KN95 / FFP2 или FFP3 поне по 2 на ден на човек (лекар и сътрудници), както и дезинфекционни материали".

Личните лекари очакват "да се осигури възнаграждение за ОПЛ за работата с пациенти, за които има вероятност да са инфектирани, както и за тяхното наблюдение и лечение в периода на изолация".

БЛС настоява за електронно направление за PCR тест

БЛС настоява за електронно направление за PCR тест

Николова апелира хората да се обаждат по телефона на личните си лекари