Електронното направление за PCR тест ще спести пътя на пациента, болният няма да зарази други хора, докато чака при личния лекар. Освен това ще ускори времето за диагноза. Затова трябва да се въведе използването му. Това каза общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова в ефира на Нова телевизия.

Големият проблем на личните лекари е, че, когато се разболеят, сами трябва да си търсят заместници. Не са ни дадени лични предпазни средства и дезифектанти. Всички неща си купуваме сами, поясни тя.

Николова апелира хората да се обаждат по телефона на личните си лекари, когато имат симптоми, а не да посещават кабинета им. От май месец има издадена заповед, която гласи, че пациенти дори само с един симптом, подлежат на тестване. Това трябва да стане преди да отидат при личните лекари и да имат контакт с много хора.

Личните лекари вече ще могат да издават направления за PCR тест

Личните лекари вече ще могат да издават направления за PCR тест

Подготвят алгоритъм за път на пациента при джипито през есенно-зимния сезон

Много голяма част казват, че не искат да се изследват. Взимат се капки за нос и сироп за кашлица и животът продължава. Човекът ходи на работа, вижда се с приятели. По този начин не можем да спрем заразата, категорична бе тя.

Припомняме, че на 7 октомври стана ясно, че личните лекари вече ще могат да издават направления за PCR тест. Решенията станаха ясни на среща между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с д-р Иван Маджаров и д-р Николай Брънзалов от БЛС, управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, както и с представители на РЗИ-София град, на столични лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб.