Последните данни сочат, че коронавирусът може да се задържи до 28 дни върху маската. Това обаче не означава, че за толкова дни той ще бъде опасен. Това заяви пред bTV проф. Емил Воденичаров, ръководител на катедра "Хигиена" на Медицинския университет в София.

Той обясни, че вирусът трябва да живее в жив организъм. По негови думи заразоносителството може да бъде до една седмица, ако се пипне замърсена маска.

Проф. Воденичаров посочи, че COVID-19 доказано се задържа 28 дни и върху банкноти и парапети, а най-малко се задържа върху метални части, сребърни или златни бижута.

При 2000 случая на COVID-19 изпускаме контрола, предупреждава Витанов

При 2000 случая на COVID-19 изпускаме контрола, предупреждава Витанов

25% от българите не спазвали никакви мерки

По негови думи в близо 85% от случаите се заразяваме от замърсени ръце или по въздушно-капков път заради неспазването на социална дистанция.

Той заяви, че дезинфектантът трябва да се използва там, където няма възможност да се използва сапун. Експертът посъветва да не се използват хавлиени кърпи, когато бършем ръцете си, особено в обществените заведения. Причината е, че те задържат влага и там продължителността на вируса е до 21 дни.

Според него работодателите трябва да редуцират броя на хората в офиса.

1336 нови случая на коронавирус, 11 починали

1336 нови случая на коронавирус, 11 починали

261 излекувани за последното денонощие