В момента нищо страшно няма. Пикът в София премина преди две-три седмици. Това обяви в сутрешния блок на БиТиВи проф. Тодор Кантарджиев.

Той обясни, че пикът е седмицата, в която има най-много случаи, ако те остават за по-дълго тогава говорим за плато, а ако тръгнат да се увеличават става въпрос за пик.

По думите му в София нещата са под контрол и минахме на фазата на пика, като сега има поява на отделни взривове. Мерките трябва да бъдат навременни мерки, а не драконовски, посочи лекарят, който похвали хората, че се научили да бъдат дисциплинирани, а лекарите се научили да ползват защитните облекла.

"Коварен е вирусът и трябва да се взимат всички мерки, особено в отделенията. Всеки пациент го третираш като потенциално заразен и може да те зарази теб и персонала", отбеляза д-р Кантарджиев.

Той предупреди, че от коронавируса се развиват две инфекции - в гърлото и белия дроб. За лечението с кръвна плазма, Кантарджиев отбеляза, че това е много добро, което се използвало като цяло за лечение на грипните инфекции и назад във времето.

"Това сработва, но лошото е, че не знаем още какво помага", каза медикът и допълни, че ако продължава инфекцията, трябва да се събира кръв, да се правят антитела и да се прелива.

В заключение д-р Кантарджиев призова хората, които казват, че нямало коронавирус да се замислят какво става в болницата в Ямбол и в домовете за стари хора. Той е спокоен за развитието на ситуацията у нас, защото ежедневно разговаря с експертите от Националния оперативен щаб. Трябват мерки, защото това лято трябва да ликвидираме коронавируса, настоя той.