Медици от столичната Спешна помощ тази сутрин излязоха на спонтанен протест. Пред сградата протестира една от смените. Недоволството им е заради напускането на завеждащия лекар на смяната, съобщава Нова телевизия.

Медиците се притесняват от продължаващия отлив на лекари и сестри от системата за спешна помощ.

Незаетите места не намалявали, броят на екипите намалявал, а работата се увеличавала.

Спешните медици са изпратили писмо с исканията си до здравния министър Петър Москов. В него те пишат, че е настанал моментът, в който цялостната организация или ще претъпи категорични промени, или Центърът за спешна помощ наистина е на доизживяване.

Москов обеща система за определяне спешността на повикването на линейка

Москов обеща система за определяне спешността на повикването на линейка

Щели да въведат въпросник

Д-р Драгослава Балова е четвъртият завеждащ смяна, който напуска в рамките на четири месеца. Тя сподели, че се е изморила от усещане за несигурност. Тя подчерта, че не става въпрос за пари, защото заплатите вече са станали по-добри. Тази нощ в Спешна помощ са постъпили над 170 повиквания. Лекарката е категорична, че не може повече да се работи с малък ресурс и да се очаква, че линейките ще пристигат навреме. Ако някой си мислел подобно нещо, много грешал.

Лекарката смята, че трябва да има система за дирижиране и строги правила за приемане на адресите. Завеждащата смяната подчерта нееднократно, че си тръгва заради липсата на сигурност и справедливост.

Старшата сестра Борислава Колева застава зад главния си лекар. Тя обясни, че очакват от здравното министерство да се изяснят критериите и причините за непрекъснатите наказания, които се налагат на административен персонал, сестри, лекари. Наказанията били административни, но се изразявали във финансови санкции. Наказаните не получавали бонуси.

Тя подчерта, че в края на май – началото на юни един от завеждащите лекари е бил принуден да напусне, след като се е застъпил за неоснователно наказание на лекар от екипа му.

Сестрата сподели, че на смяна със 6 служители се изпълняват по 150-200 повиквания.

На протеста присъства и служител от центъра за приемане на повикванията за спешна помощ. Като абсурдни сигнали той определи обаждания с искане за съвет при главоболие. Имали случай, при който момче, сънувало кошмар, се обадило да иска съвет. В много случаи хора се обаждали, че са видели паднал човек на улицата, а когато линейката пристига на мястото не намира никого. В това време тя можела да се отзове на по-спешен случай.

В Спешна помощ постъпвали много лъжливи позвънявания. Много хора пък лъжели за състоянието си. Затова служителите в Спешната помощ настояват за санкции.