"В началото на следващата година ще имаме електронно здравеопазване в България". Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет. Повод за увереността му бе обявеното малко по-рано дарение от безвъзмездни човекочаса работа на IT специалисти за подобряване на системите в здравеопазването.

От Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии, с председател Илия Кръстев, бе представена инициативата за 15 000 часа от специалисти на фирмите с технологични цели.

Излизайки от кризата, държавата трябва да излезе със системи, които са едни от най-добрите в Европейския съюз. В една такава ситуация трябва да си помагаме и свободният ресурс да го използваме в полза на обществото, обясни Кръстев.

10-годишен провал на електронното здравеопазване

10-годишен провал на електронното здравеопазване

Одит на Сметната палата установи, че действията на институциите могат да бъдат определени като неефективни

Пламен Цеков от същата асоциация заяви, че вижда държавата в едно странно, тежко положение и те като компания са ориентирани към износ. Те също страдат от това, което се случва в световната икономика. От Асоциацията искат да заложат на принципа "помогни на държавата, за да може тя да ти помогне и на теб".

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че кризата ражда възможности и правителството приема протегнатата ръка с признателност. Най-важното, което можем да направим, е в срок от няколко месеца да се изгради Националната здравна информационна система. Това в момента е приоритет, подчерта вицепремиерът.

Това не е единственото предложение, стана ясно от думите на Дончев, като в следващите дни ще бъде представен разработен готов продукт, който да бъде наистина функционален.

Борисов напомни, че години наред се обжалвали поръчки, проваляли са се конкурси за внедряване на т.нар. е-здравеопазване. "За това просто ми стана толкова приятно, че първо младите хора мислят за работниците си. Техните работници са високо образовани, но и скъпо платени и ги няма", коментира Борисов със задоволство, че именно такива компании вместо да искат от държавата, предлагат да направят електронната здравна карта, електронните рецепти и др.

"Едно голямо благодаря, така че - действайте", разпореди министър-председателят.

Министерството обеща е-здравеопазване на джипитата

Министерството обеща е-здравеопазване на джипитата

Потребителските такси не могат да се променят по средата на годината

Кирил Ананиев от своя страна анонсира Министерството на здравеопазването, "Информационно обслужване" АД и Сдружение "Българска аутсорсинг асоциация" да сключат меморандум за разбирателство. Идеята е за разработване на ключови системи и подсистеми за изграждането на електронно здравеопазване в България. "Информационно обслужване" АД също предоставят 1 500 часа високоспециализиран труд от своите специалисти. Поставили сме си за цел всичко това да стане до края на месец ноември, каза здравният министър.

Ананиев посочи, че ключовите системи са електронната рецепта, направление, досие, ключови регистри, специализирана електронна система за проследявания и анализ на лекарствата и информационна система за диагностизиране на лица и лицата под карантина.

"Ти сега ще искаш кризата да продължи до ноември, за да можеш да си оправиш всички електронни системи", включи се Борисов и се пошегува: "Веднага ставаш комунист - да ти работят без пари".

Това, което правите, е пример за младите хора, но и за други бизнесмени, които единственото, което ги интересува е това, което могат да вземат от държавата, акцентира министър-председателят. Според него тези фирми, които имат някакви запаси, могат да направят нещо за народа си.

Бойко Борисов е убеден, че българският народ е благодарен народ и рано или късно ще оцени това, което се прави в момента. Той е убеден още, че много фирми и то големи фирми в ИТ сектора, ще помогнат на държавата.

"Или както казва Кубрат Пулев - аз съм си добре и те са си добре", отсече министър-председателят.

Обжалват обществената поръчка за национална здравна информационна система

Обжалват обществената поръчка за национална здравна информационна система

От МЗ се надяват спирането да не попречи на проекта за електронно здравеопазване