Задължителното носене на маски ще остане за много дълго време. Това предупреди главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на брифинга на Оперативния щаб.

"Можем да освободим много мерки в кратък период от време, но основните, които касаят дейността на всеки човек, като носенето на маски, честа дезинфекция и лична хигиена, особено в закрити помещения, дистанцията ще останат за дълго", каза доц. Кунчев.

Отварят се театри, концерти, занимални и заведения на закрито

Отварят се театри, концерти, занимални и заведения на закрито

Заведенията се отварят от 1 юни

Всички тези мерки са въпрос и на лична отговорност, обясни Кунчев и каза, че на плажа спасителят или концесионерът не могат да стоят до всеки един и да го предупреждават да пази дистанция и да бъде внимателен.

2477 станаха случаите на COVID-19 у нас

2477 станаха случаите на COVID-19 у нас

17 нови за денонощие - увеличението е с 0.7%

Обсъжда се вече отварянето на частните учебни центрове, отговори Кунчев макар и да посочи, че в момента списъкът на забранените дейности не е особено дълъг в момента. Много е вероятно с началото на юни да има такива промени.

Тече и обсъждането за реорганизация на работата и на Щаба и на РЗИ-тата, тъй като тенденцията е действително за трайно намаляване на случаите. Най-вероятно ще отпадне граничния контрол от страна на служителите на здравните инспекции и те ще могат да се върнат към работа на места. Така РЗИ няма да са толкова много по границите, а на своите територии и ще следят за възникване на огнища.

Вероятно ще бъде предложено премахване на 14-дневната карантина при влизане на чужди граждани в България.