Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която от 26 май се разрешават концертите, театрите, сценичните прояви, занятията от танцовото, творческото и музикалното изкуство.

Със същата заповед се отварят е занималните, организирани от юридически и физически лица. Отварянето може да стане при запълняемостот общия капацитет до 30% на закрито и до 50% на открито.

Отварят салоните за танци с шлем, но Жулиета не може да е с маска

Отварят салоните за танци с шлем, но Жулиета не може да е с маска

Това стана ясно след среща в МС с представители на танцовите школи

Максималният капацитет на използване на залите на читалища, детски комплекси, културни домове, младежки центрове, училищни салони и зали, частни обекти, военни клубове и други е според квадратурата на помещението при заетост на местата не повече от 20 човека за груповите занимания, и не повече от 1 човек на 4 кв. м. площ.

Със заповедта на здравния министър от 01.06.2020 г. се разрешават посещенията в закрити площи на ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, в т.ч и тези в търговски центрове тип МОЛ, барове. Изключение в заповедта се прави за дискотеките, пиано-баровете и нощните барове, които остават затворени.

Театър само на открито, а кината да изключат климатиците

Театър само на открито, а кината да изключат климатиците

Да се насочат към моноспектакли и камерни постановки

Също считано от 1 юни се разрешават всички извънкласни занимания като занимални, клубове, детски центрове и други.

С издадената Заповед № РД-01-277/26.05.2020 г. отменя Заповед № РД-01-272 от 20.05.2020 г. и това е поредната крачка към отхлабване на мерките срещу разпространението на инфекцията от коронавирус, въведени през март месец с два месеца извънредно положение. От 13 май извънредното положение бе заменено с новоформулираната в закона извънредна епидемична обстановка.

Конституционните съдии ще разгледат Закона за здравето по искане на президента

Конституционните съдии ще разгледат Закона за здравето по искане на президента

Очакват в едномесечен срок становището на експерти