Конституционните съдии единодушно допуснаха искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на два текста в Закона за здравето. Те засягат въведената на 14 май извънредна епидемична обстановка, съобщи БНР.

Съдия-докладчик по делото е Павлина Панова. В едномесечен срок заинтересованите страни трябва да дадат становище по промените. 

За питането на президента Румен Радев дали са противоконституционни посочените от него тестове, от Конституционния съд (КС) ще се търсят мнението на епидемиолози.

За становища са поканени академик Богдан Петрунов, професорите Венцислав Мутафчийски, Камен Плочев, Мира Кожухарова, Радка Аргирова, Тодор Кантарджиев, доцентите Ангел Кунчев, Атанас Мангъров, Георги Попов и адвокатите по медицинско право Мария Петрова и Мария Шаркова.

Радев подписа Закона за здравето, но дава текстове на Конституционния съд

Радев подписа Закона за здравето, но дава текстове на Конституционния съд

За да не прекъсва социалната и икономическа подкрепа в криза

На основата на тяхното мнение конституционните съдии ще преценят пропорционалността между ограничението на правата на гражданите и опасността от болестите, за които се предвижда обявяване на извънредна епидемична обстановка.

Става дума за дълъг списък от заразни болести, част от които - с последните промени в Закона за здравето, стана и Covid-19.

Също в едномесечен срок трябва да се произнесат и юристи - конституционалисти, неправителствени и на съсловни организации.

Припомняме, президентът сезира КС, часове след като подписа указа за обнародване на промените в Закона за здравето.

Президентът оспорва въвеждането на извънредната епидемична обстановка с решение на Министерския съвет и възможността тя да бъде безсрочна. Мнението му е, че с промените в здравния закон се допускат ограничения на основни права - като правото на придвижване и труд, без да се посочва докога, а преценката се прехвърля на правителството.

Становището на юристите от президентската институция е, че това противоречие с Конституцията.

Радев вижда противоречие с Конституцията и в разпоредбите, според които държавният главен инспектор оценява епидемичния риск. Държавният глава оспорва въвеждането на извънредната епидемична обстановка с решение на Министерския съвет и възможността тя да бъде безсрочна.

Припомняме, мнението на юристи и политолози е, че само парламентът може да определя ограничаване на гражданските права и то за определен срок.

След като получат становищата, конституционните съдии ще се произнесат по искането по същество, което, ако междувременно не бъде удължена извънредната епидемична обстановка, ще стане след края ѝ - 14 юни.

Проф. Стефан Попов: Президентът е прав да сезира КС за ограничените права със Здравния закон

Проф. Стефан Попов: Президентът е прав да сезира КС за ограничените права със Здравния закон

Според Попов само парламентът може да ограничава права

Припомняме, президентът Румен Радев подписа промените в Закона за здравето, но предостави на Конституционния съд два текста от закона за тълкуване. Те засягат правата на гражданите по време на извънредното положение.

Промените в Закона за здравето бяха публикувани в Държавен вестник часове след като президентът издаде Указ за неговото обнародване - при втори извънреден брой за деня.

Според политолози, исканията на президента са правилни и само парламентът има право да ограничава правата на гражданите.