Не е редно днес да подпишеш един закон, а утре да изпратиш искане за противоконституционност. Това е извън чисто политическия контекст и конституционно погледнато, обясни пред БНР Стефан Попов, професор по политическа философия в Нов български университет и изпълнителен директор на "Риск Монитор".

Коментарът му бе преди заседанието на Конституционния съд по искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Закона за здравето (свързани с преминаването от извънредно положение в извънредна епидемична обстановка). Според Попов само парламентът може да ограничава права.

Радев подписа Закона за здравето, но дава текстове на Конституционния съд

Радев подписа Закона за здравето, но дава текстове на Конституционния съд

За да не прекъсва социалната и икономическа подкрепа в криза

Според него извънредната обстановка, положение или ситуация са от едно синонимно гнездо и това не е действителният конституционен проблем.

"Действителните конституционни проблеми са два-три. Този, с който се занимава президентът, са правата. В случая той е генерално прав в искането си. Конституционен проблем има", категоричен е професорът.

Според него не е възможно според която и да е Конституция да се ограничават правата от изпълнителната власт, независимо от обстановката, ситуацията или каквото и да е. Гражданските права са гарантирани като основни права и ограничаването им не само става по определен ред с определени процедурни стъпки. Само парламентът може да ги ограничава. "Той не може да делегира тази власт със закон на Министерския съвет, на изпълнителната власт. И второ - всичко това става временно, винаги с определени срокове, които трябва да се гласуват в парламента", категоричен е проф. Попов.

Моментално обнародват измененията в Закона за здравето

Моментално обнародват измененията в Закона за здравето

В извънреден брой на Държавен вестник

"Цялата тази интрига и история с промените в Закона за здравето говори за правната култура на това правителство, на това управление и за това "колко досадно, неприятно му е цялата тази работа с правата", подчерта Стефан Попов.

Неговото тълкувание на действията на кабинета "Борисов -3" са: "не стига тук, че ви спасяваме живота ден по ден, а сега и за правата сте се загрижили".

Той припомни, че народното събрание обяви извънредно положение и чак десет дни след това Закон за мерките по време на (извънредното положение - бел. ред.).

В българската конституция - извънредно положение изобщо, няма. Има четири текста, в които се казва "военно или друго извънредно положение". Винаги, когато се обявява извънредно положение и винаги само от Народното събрание, трябва да се каже какво е това "друго". То може да бъде наречено епидемично, санитарно, но генерално, изобщо, извънредно положение не бива да се обявява, подчерта проф. Стефан Попов.