Театрални и музикални постановки ще се провеждат на този етап единствено и само на открито, за разлика от кината, чиято дейност с последната заповед на министър Кирил Ананиев вече се отварят при условия.

Това като мярка е съгласувана с Министерство на културата и е с оглед сигурността на самите артисти. Кината могат да отворят, тъй като на сцената няма живи хора, стана ясно от коментара на министъра на културата Боил Банов. Останалите мерки ще важат еднакво за всички сфери на културата - запълняемост на капацитета до 30%, използване на маски и дезинфекция. Остава да се уточни обаче, че климатизацията в киносалоните трябва да бъде изключена.

Министър Боил Банов повтори няколко пъти, че театрите и концертните зали остават затворени заради сигурността на самите артисти и творци. Отправена е и препоръка директорите на театри и организаторите на събития да се насочат първо към моноспектакли и камерни постановки именно с оглед на това да има по-малко хора на сцената. Те ще трябва да преосмислят афиша си с оглед на тази мярка.

За отваряне на театри, опери и филхармонии е още рано да говорим, посочи Боил Банов.

На въпрос дали не е добре да се използват термокамери, министър заяви, че това изискване би било "скъпа мярка с неясна ефикасност".

Боил Банов не се притеснява за безопасността на посетителите, тъй като там по-лесно ще се вземат мерки, може да се спазва нужната дистанция и да се прави дезинфекция.