До 14 юни, считано от утре, България е в извънредна епидемична обстановка. Решението на Министерски съвет е в съответствие с измененията в Закона за здравето, приети вчера от парламента и обнародвани след подпис и указ от президента днес. Решението за въвеждането на извънредна епидемична обстановка бе взето на извънредно заседание на МС.

Моментално обнародват измененията в Закона за здравето

Моментално обнародват измененията в Закона за здравето

В извънреден брой на Държавен вестник

Здравният министър Кирил Ананиев подчерта, че няма рязка промяна в ситуацията с развитието на епидемията на коронавируса. Припомняме, че към 8 часа на 13 май 2069 са установените случаи на COVID-19 у нас, 96 са жертвите на инфекцията. Мерките трябва да продължат да се прилагат, по думите на министъра.

Пандемията на Covid-19 представлява тежка епидемична обстановка, заяви Ананиев. Причинителят на заболяването има неизяснен произход, сподели той. Заболяването се развива в целия свят. Това заболяване се предава от човек на човек, аргументира се здравният министър. То протича тежко за възрастните и хронично болните. Огнищата у нас са в цялата страна. Липсва и специфично лечение, поясни още здравният министър. Няма и специфична имунопрофилактика.

Осем критерия за определяне на извънредна епидемична обстановка

Осем критерия за определяне на извънредна епидемична обстановка

Това решиха депутатите на второ четене на закона за здравето

Ананиев ще издаде няколко заповеди до края на деня, тъй като те трябва да влязат в сила от утре, 13 май 2020 г. В тези заповеди няма нищо ново, както каза министърът. Новото е, че се разрешават трансплантациите и парковете стават достъпни за всички. Двете мерки са консултирани със съответния специализиран съвет и оперативния щаб.

Всичко забранено до момента остава забранено, както и няма промяна в разрешителния режим, заяви Ананиев. Няма нужда извънредното епидемично положение да е безсрочно, въпреки че законът позволява това. Преценката е, че на този етап това не е необходимо, а и обявяването само за един месец ще позволи на правителството да е гъвкаво и да се съобразява с конкретната обстановка.

По отношение на туризма ще се преговаря на регионално ниво със съседните страни и ще се прилагат реципрочни мерки. Няма да има различно третиране на туристите, влизащи у нас, както и за българите. Затова, по думите на Ананиев, трябва да има 14-дневна карантина за всеки влизащ на родна територия.

 Министерски съвет ще въвежда извънредна епидемична обстановка

Министерски съвет ще въвежда извънредна епидемична обстановка

Епидемична обстановка ще се обявява за определен период от време

Днес са водени разговори с министър Красимир Вълчев да се изготви анкета по общини между всички родители за тяхната нагласа за пуснат децата си детска градина или ясла. Ще се изготви и алгоритъм за изискванията към самите детски градини и ясли. Едва след това ще се вземе решение за едно отварянето на детските образователни институции. на персонала в тези заведения може да се вземе решение и да се направят PCR тестове, но министърът не даде подробности.