Правителството взе решение за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерство на здраве в размер на 2.1 млн. лв. за закупуване на 2 500 флакона на медикамента "Ремдесивир". Стойността на един флакон от този медикамент е 345 евро на флакон без ДДС.

Toва обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет. Акцент беше поставен на факта, че с това лекарство се е лекувал президентът на САЩ Доналд Тръмп.

До момента България е получила 2 837 флакона от медикамента под формата на дарения, които са разпределени по всички РЗИ в страната. От тези флакони са използвани 978 към дата 12 октомври, а наличното количество към 12 октомври е 1 779 флакона. 476 флакона са използвани само за една седмица.

Ако има изчерпване на медикамента в дадена област много бързо се създава организация за предоставяне на медикамента от съседна област. Нямаме притеснения от наличностите на медикамента в страната към настоящия момент, увери здравният министър.

България вече е направила заявката си за медикамента. Доставката се очаква да пристигне от 10 до 20 дни. Всяка РЗИ подава в МЗ нуждите си, които има и ние обобщаваме нуждите, а съобразно тях, ще бъдат направени нуждите, обясни проф. Ангелов.

Нямаме нужди, които да не могат да бъдат задоволени на национално ниво, увери здравният министър.