НЗОК проучва плащането на онколекарства директно към производителите, което би спестило 2 млн. лева. Това обяви пред журналисти подуправителят на Здравната каса Димитър Петров. Той коментира, че това е било практика в извънболничната помощ, когато скъпите лекарства са се плащали не на аптеките, а на търговеца на едро.

"До това не знам дали ще можем да се върнем. В онкологията е факт, че ние плащаме отделно лекарствата. НЗОК ги плаща по отделна партида по заявки на болниците. За мен е безсмислено те да минават през болниците, тоест ние да плащаме на болниците, а те на производителните. По този начин най-вероятно ще спестим от допълнителни отстъпки около 2 млн. лв. месечно", коментира Петров.

Той заяви, че в момента проучват дали могат да го въведат без законова промяна, а именно на база Национален рамков договор, договори с болниците или наредби на министерството.

"Ако това стане, предполагам, че срокът е около 3-4 месеца. Ако се наложи законова промяна, ще чакаме парламента", обясни Петров.

По думите му това ще намали проблемите с паралелния износ, като най-вероятно самите фирми щели да намалят търговците, с които оперират и ще са наясно на кои фирми какво са дали. В момента всяка болница си сключвала договор с какви ли не дистрибутори и не можели да ги подбират. С въвеждането на този начин плащане, обаче може да има проблеми с други законови норми, не изключи Петров.