За всяка от областните болници в Монтана, Силистра и Шумен закупуват по един респиратор, от какъвто лечебните заведения се нуждаят, за да осигурят в максимална степен адекватна медицинска помощ на пациенти с COVID-19, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Средствата са осигурени от постъпилите до момента дарения чрез изпращане на SMS с текст DMS SOLIDARNOST на кратък номер 17 777. До момента събраната сума възлиза на малко над 125 хил. лв.

Специализираната апаратура ще бъде доставена най-късно в началото на месец май.

Със средствата се планира да бъдат закупени необходима на лекарите специализирана медицинска апаратура и техника, лични предпазни средства с най-висок защитен клас, както и всичко друго, от което спешно се нуждаят болниците в условията на разпространяващата се коронавирусна инфекция.

На страницата на Министерството на здравеопазването е публикувана и справка за всички дарители и постъпили средства по дарителската сметка, която здравното министерство откри в подкрепа на лечебните заведения, обслужващи пациенти с COVID-19.

От 17 март до 27 март тази година набраната по тази сметка сума възлиза на 1 920 346 лева. Данните за постъпващите средства по сметката ще бъдат актуализирани периодично.