Д-р Дончо Дончев, лекар от първата линия в борбата срещу COVID-19 във ВМА, трябваше да се пребори и за своя живот, след като се зарази с коронавируса. Днес той дари кръвна плазма, за да помогне на други заразени да спечелят битката с болестта, съобщиха от ВМА в профила на лечебното зъведение във Фейсбук.

Той отива на пъррвата линия доброволно. Работи като детски УНГ-специалист - един от най-обичаните лекари от децата. На стотици от тях е помогнал отново да чуват. Има и опит от няколко военни мисии зад граница. Преди два месеца решава да влезе в нова битка, този път срещу невидим враг.

Вижда "как колегите му вече работят след предела на силите си..." и става доброволец при специалистите по инфекциозни болести, които са на първата линия срещу COVID-19. След месец и половина денонощен труд, от лекар в клиниката става пациент. Оказва се, че невидимият враг е стигнал и до него.

Така д-р Дончев започва нова битка - за собствения си живот. С всеотдайната подкрепа на колегите си успява да я спечели. На 19-ия ден вече е изчистен от вируса.

И веднага поема нова мисия - дарява плазма, за да помогне с антитела на други болни да живеят.

"Като изключим болестта, най-трудно ми беше през първите 2-3 дни, докато вляза в ритъма на колегите" , сопделя д-р Дончо Дончев.

"Знаех, че колегите-инфекционисти са сред най-ерудираните ми колеги, но сега се убедих, че са най-необикновените лекари във ВМА! Там видях и много млади хора - стажанти, студенти, които съвсем безрезервно и безкористно се бяха включили в тази мисия - работа с неизвестното, и то в една много заразна обстановка!" - казва още д.р Дончев.