Психично болните не са престъпници. Това заяви доктор Цветеслава Гълъбова пред Нова тв в коментар за грижата за хората с психиатрични проблеми във връзка със зачестилите инциденти с хора с психични разстройства.

Липсва държавната грижа за тях, изтъкна тя. Те не са хора, които генерират проблеми, а са хора, които имат страшно много проблеми, поясни психиатърът. Липсва психосоциалната грижа за психично болните, според Гълъбова. Между 250-300 са трайно настанените в психиатриите у нас. Системата на психично здраве е тежко недофинансирана, по думите й.

Анета Аничкина, психиатър, поясни, че лечението на психично заболяване може да се осъществи в болница и извън лечебно заведение. Именно извънболничната грижа липсва у нас. Държавата трябва да поеме грижата за психично болните, смята тя. Психиатрите искат центрове за дневна грижа за тези пациенти.

Те настояват и за информационна система, която да е в полза на медиците. Тя ще помогне за планиране на разходите. До нея трябва да имат достъп само лекари и администратори. Медиците успокоява, че няма ръст на тежките психиатрични заболявания. Психиатрите искат висок бюджет за психичното здраве. Няма и клинични пътеки за психиатричните заболявания.

В Германия касата поема 100 часа психотерапевтичен курс. Не е нужно всички пациенти да се тъпчат с хапчета, могат да се излекуват с психотерапия.