Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов заседава извънредно във връзка със случая "Даная", съобщават от лечебното заведение. Присъстваха над 80 ръководители на структури в "Пирогов".

Лекарите от "Пирогов" посочват, че са разочаровани от липсата на подкрепа от страна на Министерство на здравеопазването. По думите им болницата се превръща в заложник на междуличностни конфликти и задкулисни финансови интереси. Медицинският съвет и Съветът по здравни грижи сваля подкрепата си към министър Христо Хинков и го призовава да подаде оставка.

Те са категорични е недопустимо екипите на "Пирогов" да работят под натиск през медиите и социалните мрежи, както и административен тормоз, защото това нарушава доверието лекар-пациент и пречи на нормалния работен ритъм.

Медиците подчертават, че към тях валят обвинения в убийство и немарливост, когато всички факти и резултати от проверки противоречат на такива клевети. Според тях такъв тормоз е недопустим и е основен генератор на конфронтация лекар-пациент.

Началниците на клиниките обявиха готовност да подадат оставка на 1 февруари 2024 г., ако не спре натискът и тормозът спрямо екипите на "Пирогов".

Медицинският съвет призова колегите си и съсловните организации за подкрепа, защото проблемът с тормозът и насилието върху лекарите рефлектира върху всички.

Припомняме, че министър Хинков обяви, че ще се раздели с поста си след ротацията през март.

Майката на Даная иска отстраняването на шефа на "Пирогов"

Майката на Даная иска отстраняването на шефа на "Пирогов"

Той може да влияе на процеса и резултатите от течащата проверка по случая