Лекари от университетската болница "Царица Йоанна-ИСУЛ" в София излязоха на протест, предаде Нова телевизия. Повод за тяхното недоволство е потенциалното спиране на допълнителното възнаграждение от 1000 лева за медиците на първа линия, след края на извънредната епидемична обстановка. Медиците се притесняват, че от юли ще останат само на минималната заплата.

Според д-р Самиул Кътов, председател на синдикат "Защита", се водят разговори с ръководството на болницата, които са безрезултатни. "Държавните болници е все по-непосилно да се справят финансово. Ние неколкократно изискваме да се включат парите за извънредното положение към основните възнаграждения. Отказват ни, защото има законови пречки, но те могат да се премахнат. Има работещи на 650 лева брутно възнаграждение", сподели той.

Утре подобни протестни действия се очаква да има и пред "Александровска" болница.

От 1-ви април се слага край на извънредната епидемична обстановка, тъй като правителството не пожела да я удължи. Също от утре падат и ограниченията срещу COVID-19. Носенето на защитни маски за лице вече няма да е задължително, но здравни експерти препоръчват маските да продължат да се носят на закрито и в градския транспорт.

МЗ се сбогува с COVID пандемията с препоръка за маски, дистанция и миене на ръце

МЗ се сбогува с COVID пандемията с препоръка за маски, дистанция и миене на ръце

Време е за следващата крачка след 13 март 2020 г.