Всеки ден у нас умира една жена с диагноза рак на маточната шийка. Ракът на маточната шийка е второто по честота заболяване сред жените под 44-годишна възраст в целия свят. Данните припомниха по време на официалното откриване на Европейската седмица за предпазване от рака на маточната шийка.

Стартът на седмицата, която се провежда за 11 пореден път, бе даден от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Инициативата се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание под надслов: "Заедно срещу рака на маточната шийка избери живота".

Д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването, изтъкна, че от заболяването страдат не само жените в активна възраст, но и възрастните жени. Така в националния раков регистър за 2014 г. заболелите жени над 70-годишна възраст, са 150, а през 2015 г. - 158.

"Тези числа показват, че преди десет години не е имало профилактика и ранна диагностика на рака. Знаем, че в днешно време имаме профилактика с ваксините, която да не допусне въобще заразяване с тези онкогенни вируси. Знаем, че имаме цитонамазки от десетилетие, с което може да хванато заболяването в ранен стадий. Числата показват, че има много какво да се направи и трябва да продължи работата в тази насока", заяви Константинов.

Председателят на Българско сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков отбеляза, че обхватът на Националната програма за превенция рака на маточната шийка не е достатъчен. България е една от 87-те държави в света, която разполага с подобна програма.

Целта на програмата е да накара жените да помнят, че трябва да правят редовни гинекологични прегледи, редовни цитонамазки.

"Ако момичетата между 11 и 18 години, са ваксинирани срещу човешки папиломен вирус, то тогава всички тези усилия могат да доведат почти до 95% успех за предпазване на рака на маточната шийка", посочи д-р Цеков. По думите му това е най-важното послание на европейската седмица за превенция - да напомни на хората, че няма по-добър начин за борба от превенцията.

"С тази програма с тези мерки жените могат да се предпазят от заболяването, което е много по-добре, отколкото да се лекуват от вече настъпилото заболяване. За съжаление обхватът на програмата не е този, който имахме през първите пет години. Тогава бяхме стигнали до 25% имунизационно покритие", констатира д-р Цеков.

По думите му за 2017 г. вероятно ще бъдат обхванати не повече от 5-6 хиляди поставени дози ваксина срещу ЧПВ при положение, че целевата група на програмата е 60 хиляди момичета. "Така че все още програмата не може да изпълни поставените цели и уви ние все още ще се срещаме твърде често с рака на маточната шийка", допълни той.

"Трябва да положим повече усилия, обществото да прояви по-голямо разбиране, ваксинационния обхват трябва да се увеличи значително, за да можем да постигнем предпазване", каза д-р Цеков.

Според него родителите на млади момичета, от чието съгласие зависи поставянето на ваксината все още се опасяват от странични ефекти. "Трябва да разберем, че няма как една ваксина, която се поставя в такива огромни количества в цял свят да има по-различно поведение в България. Никъде в света няма отбелязани сериозни странични ефекти от тази ваксина. За щастие в България също подобни ефекти не са забелязани.
Ние към момента вече седем години откакто вървят ваксинациите срещу човешки папиломен вирус нямаме нито едно сериозно странично явление от тази ваксина. Така че според мен това са най-големите опасения на хората. Оставям настрана слуховете как тази ваксина предизвиквала едно или друго заболяване, които са също неоснователни", допълни д-р Валери Цеков.