Българската асоциация по клинична имунология и Експертният съвет по имунология предлагат на Министерство на здравеопазването да въведе в Националната скринингова програма скрининг за имунни дефицити.

Това каза за news.bg д-р Елисавета Наумова, дмн - ръководител на Експертния център за първични имунни дефицити, началник Клиника по клинична имунология в УМБАЛ "Александровска", ръководител на Джефри Модел Център, София за диагностика и лечение на първични имунни дефицити.

Над 130 заболявания чакат да бъдат включени в списъка с редки болести

Над 130 заболявания чакат да бъдат включени в списъка с редки болести

Здравното министерство нямало адекватна информация колко пациенти се нуждаят от медицински храни

Днес в Александровска болница имаше лекции на експерти в областта по редките болести по случай Световния ден на този вид заболявания.

Експертът отбеляза напредъка в борбата с редките болести е в две направления - от една страна информираността на обществото и медицинската общност, постигнато чрез семинари, информационни материали, което е довело до повишаване на пациентите, които се изпращат за специализирани имунологични изследвания.

От друга страна по този начин се диагностицират пациентите с редки болести на по-ранен етап.

В регистъра в момента има 186 пациенти с редки болести, като 56% са деца с имунни дефицити. Половината са открити и доказани през последните 5 години. "А целта е не само да се докажат, а да се може да се включат на временни и адекватно лечение", обясни д-р Елисавета Наумова.

По думите й така е осигурена заместителна терапия за 1/3 от пациентите чрез адекватна симптоматична терапия, която се провежда и предотвратява усложненията.

НЗОК иска отделен фонд за лечение на редки болести

НЗОК иска отделен фонд за лечение на редки болести

Правителството прие годишния доклад за дейността на НЗОК

"Миналата година успяхме да има безплатен достъп до генетична диагностика, 53% са генетично потвърдени, целта е да се направи ранна диагноза, за да се започне терапия", добави специалистът. Д-р Наумова уточни, че по този начин 3-месечно бебе е било диагностицирано с хиперемия синдром (Увеличено местно кръвонапълване на орган или част от тялото. Бива артериална и венозна) и може да се лекува.

Статистика за хората с редки болести няма, но се увеличават диагностицираните пациенти, на този етап е постигната максималната диагностика, смята д-р Елисавета Наумова.

По думите й, възрастовата граница намалява, и вече дефицити се отриват над 18 г. Един от най-честите е общият вариаблен дефицит, който се диагностицира в трета декада. Най-възрастният диагностициран пациент е на 64 г.

Владимир Томов, председател на Национален алианс на хората с редки болести, от своя страна каза, че за 14-и пореден път се отбелязва Денят на редките болести. Това са пациенти с хронични заболявания, които са живото застрашаващи. За тези хора е ежедневие начина, по който днес се живее по време на пандемията, обясни той.

Денят ще бъде отбелязан в 20 населени места. Ще има молебени за здраве според мерките срещу разпространение на коронавируса.

400 хиляди българи с редки болести

400 хиляди българи с редки болести

Диагнозите са все по-достъпна с изследванията на генома