Според председателя на Българския лекарския съюз д-р Иван Маджаров пакетът медицински дейности, който сега се покрива с 8% здравна вноска, е твърде обемен, но при една здравна реформа с демонополизация на Здравната каса трябва да се гарантират рамкови цени в основния пакет. Това е едно от нещата, които той не е чул при представянето на новия модел за здравна реформа от Министерство на здравеопазването днес.

Според Маджаров не можем и да си позволим да оставим лекарите и лечебни заведения да преговарят самостоятелно с мощни структури като застрахователите.

Основна критика към модела, който се предлага, от страна на БЛС обаче е насочена към идеята здравните фондове да преговарят с лечебни заведения, което означава, че пациентът се лишава от правото си на избор на лекар и болница - фундамент, който е залегнал до този момент в системата ни. Това, което е представено, че пациентът избира фонд, но не и лекар. Това е едно от нещата, което ще трябва да се изясни, бе категоричен Иван Маджаров.

"Демонополизацията на НЗОК ще доведе със сигурност до повишаване на разходите в здравеопазването", каза и Андрей Дамянов, представител на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК. "Държим да се заложи, че медицинските стандарти и алгоритмите за диагностика ще са в основата на лечението на пациентите", допълни той.