Лекарите у нас страдат от бърнаут ( крайно емоционално изтощение) още преди извънредното положение. Настоящото натоварване на психиката ще има сериозни последствия. За това се тревожи шефът на Българския лекарски съюз Маджаров.

Все пак в момента не се наблюдава увеличение на случаите на агресия към лекари и гражданите са започнали да гледат вече по съвсем друг начин на лекарите.

По отношение на дефицита на маски, Маджаров уточни, че това е световен проблем, но е убеден, че този дефицит е към своя край. Няма и недостиг на лекарства, успокои Маджаров пациентите с хронични заболявания.

Болниците ще издържат с 85% изчисли Лекарският съюз

Болниците ще издържат с 85% изчисли Лекарският съюз

Притокът на пациенти в лечебните заведения е намалял драстично

Според неговата оценка, мерките, които държавата взима срещу разпространението на коронавирус, са достатъчни и няма нужда от по-строги мерки. След Великден трябва да се въведе механизъм за прием на пациенти в болниците.

Болниците трябва да бъдат дофинансирани от държавата, според Лекарският съюз, тъй като в моделът на финансиране, основан на здравното осигуряване, е добър, но за едно нормално време. "В условия, в които се борим срещу епидемия, финансирането трябва да бъде до голяма степен подпомогнато и от държания бюджет", посочи Иван Маджаров.

Ние говорихме лечебните системи да получат средства по-големи от това, което се заработва като приходи от пациенти, добави той.