Основните мерки, с които може да се предпазим от коронавирса са дефицит. Всички наличности от защитни маски във всякакви варианти ги няма. Това каза председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев в ефира на Bulgaria ON AIR. Той уточни, че маски няма и в складовете. Вълев добави, че миналата седмица са приключи всички количества на дезинфектанти, с които хората да дезинфекцират ръцете си след контакт с евентуално заразен с вируса.

Вълев коментира, че няма никаква информация от страна на Министерството на здравеопазването за това дали ще има внос на маски и доставка на дезинфектанти. Той поясни, че за момента в някои аптеки са започнали производство на дезинфектанти.

Той подчерта, че за съжаление аптеката не може да произведе маски. Вълев добави, че се е стигнало до там, хората да оставят предварително капаро, за да се запасяват предварително, когато аптеката получи маски. Той коментира, че само за вчера е имало записани 80 човека.

Болниците ни били готови за коронавируса, лекарите и граничните власти - инструктирани

Болниците ни били готови за коронавируса, лекарите и граничните власти - инструктирани

Най-важното е да няма паника, обясни външният министър Екатерина Захариева

Той добави, че от Министерството на здравеопазването и от кризисния щаб, фармацевтите на гише, личните лекари - не са получили никакви инструкции затова какви мерки, трябва да вземат срещу коронавируса. Вълев подчерта, че това е силно притеснително.

"Създават се едни координационни центрове, които често излизат пред медиите, но не казват нищо съществено", добави той. Вълев заяви, че не е подаден никакъв инструктаж за аптеките, както и за структурата на действие. "Ако сега се появи пациент, за който имаме съмнения, че има коронавирус, ние нямаме никакъв инструктаж към кого да го насочим", добави Вълев.

Вълев обясни, че коронавируса не е по-различен от другите епидемии като птичи или свински грип. Той добави, че за пореден път, никой от страна на държавата не излезе и не казва какви мерки могат да се вземат. "Гражданите виждат, че държавата не съгласува никакви смислени мерки, те изпадат в паника и започват да купуват повече консумативи.", допълни Вълев.

Кантарджиев увери: Не се прикриват положителни проби за коронавирус
Обновена

Кантарджиев увери: Не се прикриват положителни проби за коронавирус

Вирусът не е опасен за бебета

Той заяви, че според статистиката, коронавируса не е опасен въобще.

Председателят на Националната аптечна камара смята, че отварянето на границите от Турция би довело до пренасяне на нови зарази.