Не се прикриват положителни проби за коронавирус. Това обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев след брифинг пред ВМА, на който стана ясно, че към момента няма положителни проби на коронавирус у нас.

"Нямаме съмнения за резултатите от никоя проба за коронавирус. Ако има съмнения се пускат допълнителни изследвания с други тестове в лабораторията", заяви той.

Припомняме, че по-рано днес, шефът на щаба за коронавируса и директор на ВМА Венцислав Мутафчийски, заяви че всички проби, изследвани в двете лаборатории за коронавирус у нас, са отрицателни.

Няма положителна проба за коронавирус

Няма положителна проба за коронавирус

Борисов свиква извънредно министрите и щаба

Кантарджиев коментира, че няма специфично лечение за коронавируса, като добави, че няма нищо по-различно от досегашните разпространявани инфекции. Той добави, че вирусът не е опасен за бебета, новородени за млади и здрави хора.

Той подчерта, че в Китай има данни, че неголеми групи от хора са лекувани с някои видове антивирусни лекарства, но са лекувани малко хора и затова резултатите не позволяват да се вземе крайно становище като медицина на доказателствата, затова засега приемаме, че лечението е симптоматично, коментира Кантарджиев в ефира на Нова телевизия. 

Повишен риск от зараза с коронавирус при пътуване до Южна Корея и Япония

Повишен риск от зараза с коронавирус при пътуване до Южна Корея и Япония

Препоръчва се да не се пътува до Южна Корея

В Етрополе е регистриран случай на ку-треска, каза по "Нова телевизия" директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Той съобщи новината, за да подчертае, че при тази болест, смъртността е 10-12% и би трябвало да се притесняваме много повече, в сравнение с паниката от новия коронавирус, където смъртността е 3%.

Проф. Кантарджиев припомни, че при грипа смъртността е 5%. Той допълни, че до момента няма открити препарати, които да лекуват специално коронавируса. Експертът успокои, че новата зараза е опасна основно за възрастни хора и такива със слаба имунна система.

Ку-треската се предава основно от домашните животни, като причинителят се отделя чрез млякото, фекалиите, урината и околоплодната течност при раждане. При хората около 50% от болните показват клинична проява. Става въпрос за грипни симптоми - втрисане, повишена телесна температура (39-40'С), главоболие, мускулни болки и други.