Всички проби, изследвани в двете лаборатории, за коронавирус у нас са отрицателни.

19 са изследваните във ВМА, 20 в Националната референтна лаборатория. Те са отрицателни. Днес ще продължи контрола върху пробите, които продължават да постъпват от страната. 

Болниците ни били готови за коронавируса, лекарите и граничните власти - инструктирани

Болниците ни били готови за коронавируса, лекарите и граничните власти - инструктирани

Най-важното е да няма паника, обясни външният министър Екатерина Захариева

Работим с китове, които се използват в целия Европейски съюз, увери шефът на щаба и директор на ВМА Венцислав Мутафчийски и допълни, че няма съмнение в качеството както на апаратурата и лабораторията, така и на материалите.

Днес ще бъде извършен допълнителен междулабораторен контрол, като ВМА и Националната референтна лаборатория ще разменят по три проби, които ще бъдат проверени. Това е европейска и световна практика, която ще бъде следвана и от нашите специалисти.

Това е регулярна мярка, която ще се прави през няколко дни, обясни Мутафчийски.

Мутафчийски увери, че ако излязат положителни проби, обществеността веднага ще бъде уведомена.

Малко след брифинга бе съобщено, че министър-председателят Бойко Борисов свиква извънредно заседание на Министерския съвет днес, което ще се проведе съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране и организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

В рамките на заседанието членовете на щаба ще докладват относно мерките срещу коронавируса и ще бъдат отпуснати средства за тяхното изпълнение.

Взети са проби и на отбора на Лудогорец, който пътува до Италия за мач от турнира Лига Европа срещу "Интер" и тази сутрин отборът се е завърнал в България в добро здраве. Пробите са взето по изискване на собственика и изпълнителния директор на Лудогорец. След два дни тестовете ще бъдат повторени. Всички тестове са закупени със средства на клуба.

Те са изпълнили всички препоръки на оперативния щаб - съкратили са престоя си и останаха там само за една нощувка, през цялото време на италианска земя са били с лични предпазни средства от висок клас, осигурени от отбора, персоналът в хотела в бил минимизиран и по наше изискване са носили предпазни средства и ръкавици.

Футболистите не са напускали стаите си, извън тренировката и провеждането на срещата. Милано са го видели само през прозорците на автобуса. С тях е пътувал епидемиолог от ВМА, който е съблюдавал спазването на всички мерки.

Вчера е проведена среща с представители на Български лекарски съюз (БЛС), на която среща е обсъдено, че във всички държави с коронаинфекция се наблюдава преизтощаване на ресурсите с медицински кадри. Трябва да бъдем много внимателни с това как ще ползваме нашите лекари, заяви генерал-майор Мутафчийски.

Лекари зоват гражданите да са отговорни, за да се ограничи разпространението на коронавируса

Лекари зоват гражданите да са отговорни, за да се ограничи разпространението на коронавируса

В целия свят се подклаждала паника за нещо, което не би трябвало да паникьосва хората

Д-р Гергана Николова от БЛС разясни какъв е пътят за пациента: Преминалите през граничните пунктове ще обявяват своите имена, ЕГН, личен лекар, за да се разполага с информация за това. Намирайки се под домашна карантина, пациентът непрекъснато поддържа връзка с здравните служби.

В момента, в който се появят някакви симптоми, болният не трябва да хуква панически към поликлиниката, болницата или аптеката, а да се обади на личния си лекар.След това властите ще задвижат процедурата, като ще се осигури специализиран транспорт и медицински специалисти с предпазни средства. Пациентът се извозва до лечебното заведение и се настанява за изследване, карантина и евентуално лечение.

Симптомите са: повишена температура, суха кашлица, болка в гърлото, силна отпадналост, възможно е да има и хрема. Терапията е основно патогенетична - вливане на глюкозни разтвори, витаминни препарати и симптоматично лечение. Ако настъпи усложнение, се преминава към интензивно лечение. Като цяло лечението е подобно на това при другите вирусни заболявания, на заболяванията на долните дихателни пътища, нищо по-специфично няма, поясни от своя страна полк. доц. Георги Попов, началник на Катедрата по инфекциозни болести на ВМА.

Кантарджиев увери: Не се прикриват положителни проби за коронавирус
Обновена

Кантарджиев увери: Не се прикриват положителни проби за коронавирус

Вирусът не е опасен за бебета

По време на брифинга бе засегната и темата за втората грипна вълна у нас. Главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев поясни, че не се очакват такива стойности, каквито наблюдавани по време на сезонната грипна епидемия.Все пак на отделни места са възможни по-значителни повишения, включително и повторно затваряне на училища. Не се очаква това да е повсеместно.

Кунчев поясни, че грип В се лекува само със симптоматични средства, а типичните за грип А препарати не са ефективни за грип В.

Личната отговорност и дисциплина са ключови, защото всеки трябва да полага грижи за собственото си здраве и за здравето на своето семейство.