Часове преди срещата на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) лекарите не разполагат с текста за Национален рамков договор за 2020 година.

"Може да подпишем празен чек за догодина". За това алармира д-р Георги Тодоров, член на Контролната комисия на Българския лекарски съюз (БЛС) в писмо до news.bg

От разговора му с д-р Дечо Дечев, директор на НЗОК станало ясно, че текстът на Рамковия договор е изпратен на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров още вчера.

Малко по-късно на страницата на БЛС бе публикуван проекто-документа. 

Само 97 млн.лв. за изследвания на всички българи в НРД 2020

Само 97 млн.лв. за изследвания на всички българи в НРД 2020

Този параметър е заложен в Националния рамков договор

"Нито по колегиите, нито на сайта на НЗОК сега в 14.20 мин на 11.12.2019 има текста на НРД 2020. Не само това, от нас се крие документ, по който следва да дискутираме след 24 часа и след 48 часа. Надзора на НЗОК е обявен за 13.12.2019 следователно е нямало преговори между УС на БЛС и Надзора", пише д-р Тодоров.

По думите му това е пълна подигравка с лекарите. "Не вярвайте, че са направени каквито и да е усилия от УС на БЛС, камо ли интензивни", пише той. В уверение на твърдението си казва - "само погледнете протоколите от преговорите, качени на сайта днес, там е договорено почти нищо".

Никога досега не сме имали такива преговори, камо ли насрочен събор без текст и цени в Националния рамков договор поне 1 седмица по-рано, който да е ясен, признава представителят на БЛС.

Той е категоричен, че сега е късно да се предостави текста - 1000 страници и повече за ден не може да се изчетат и да се коригират. А преговори за цени е нямало - справка - протоколите. Преговори с лекарствена дирекция е нямало - липсва протокол. Така, че ако искате може да им подпишем празен чек, негодува д-р Тодоров. 

Д-р Иван Маджаров: БЛС не може да договаря заплати

Д-р Иван Маджаров: БЛС не може да договаря заплати

Липсва остойностяване на труда, кариерно развитие, смята шефът на БЛС