97 млн. лв. са парите за медицински изследвания на всички българи за цялата 2020 г. Около 260 млн. лева са за специалистите. Това е заложено в Националния рамков договор, научи news.bg.

Намаляват парите за диагностика на българските пациенти. Това е обратно на световните практики - парите, плащани от фондовете за медикодиагностична дейност, са 12-20% повече от извънболничната медицинска помощ. Тук е обратното, смята д-р Георги Тодоров.

Според него за медицински изследвания трябва да има повече пари в сравнение с парите за специалисти.

Той даде пример - в Австрия се плаща малко по-малко за специализирана извънболнична помощ, за ендокринолог, детски лекар, гастроентеролог, кардиолог, нефролог - за всички специалисти единица от бюджета за здраве. За сравнение за медико-диагностична дейност - изследване с рентген, лаборатория, контраст, дигитален рентген, ЯМР - се дава 1,1 от това перо на бюджета.

У нас, в 7-милионна България парите за клинична лаборатория, микробиологична лаборатория, всички образни изследвания - снимки, скенер, ядреномагнитен резонанс се разпределят от личните лекари и от специалистите в извънболнична помощ. За сравнение те са около 20% по-малко от оборота на една частна лаборатория в Австрия, заяви д-р Тодоров, който е член на контролната комисия на БЛС.

За 2019 г. парите за здраве са 94 млн. лв. и са поискани от Министерството на финансите още 6 млн. лева. Цените за здравните услуги не са пипани от 11 години, съобщиха от лекарската колегия.

Припомняме, часове преди заседанието на Националния съвет на Лекарския съюз лекарите не бяха уведомени за текста на Националния рамков договор, който регламентира тяхната дейност. Националният съвет е консултативен орган, на който може да се реши дали да се подпише рамковия договор.

След натиск от медиците проектът на документа е публикуван на страницата на БЛС този следобед. 

Лекарите нямат текста на Националния рамков договор за 2020 г.

Лекарите нямат текста на Националния рамков договор за 2020 г.

Не е имало преговори за цени и за лекарства

В предложения Национален рамков договор за 2020 г. се залагат рестрикции към личните лекари, смята д-р Георги Тодоров от Българския лекарски съюз (БЛС). С чл. 49 от предложения НРД за 2020 г. Касата си присвоява правото да глобява джипитата когато пожелае.

Всеки един личен лекар ще подлежи на санкция за всеки един пациент. "Хората от Касата отдавна дълбаят за това. Страдат пациентите, личните лекари, а чиновниците на Касата са взели нов инструмент - глобите", смята медикът.

Ситуацията прилича на това - с едната ръка Касата взима, с другата - удря личните лекари.

В предишни години Националният рамков договор е бил публикуван за обсъждане месец преди заседанията.