Осемнайсет Регионални лекарски колегии от страната поискаха оставката на председателя на НЗОК проф. Петко Салчев.

Това се казва в позиция на Българския лекарски съюз (БЛС) до медиите.

Те са: РЛК София, РЛК София - област, РЛК Бургас, РЛК Перник, РЛК Благоевград, РЛК Пловдив, РЛК Ямбол, РЛК Ст.Загора, РЛК Плевен, РЛК Кърджали, РЛК Пазарджик, РЛК Сливен, РЛК Варна, РЛК В.Търново, РЛК Добрич, РЛК Враца, РЛК Монтана и РЛК Хасково.

В централата на БЛС продължават да пристигат декларации, в които колегии от цялата страна настояват управителят на НЗОК да се оттегли от поста си.

В прессъобщението от Българския лекарски съюз не се посочват мотиви и аргументи за исканата оставка. От пресцентъра на съсловната организация уточниха, че е много вероятно другата седмица да започне официална процедура, за което и тогава ще представят обобщено мотивите си. 

БЛС припомня, че за втори път колегиите искат оставката на Салчев. Първият път беше през лятото, когато те подкрепиха декларацията на Столичната лекарска колегия.

НЗОК учудени от исканата оставка на Салчев - той изпълнявал задълженията си

НЗОК учудени от исканата оставка на Салчев - той изпълнявал задълженията си

"Очевидно определени лица не желаят управителят на Касата да изпълнява законовите си функции"

Тогава Салчев отрече обвиненията за административен тормоз над лечебните заведения.

Повод за думите му бе изявление от БЛС, че е наложително административният тормоз върху болниците да спре. Същият ден от "Пирогов" възразиха срещу нарушения, открити от Касата.

Ден по-късно смениха шефа на "Пирогов".