От Здравната каса не са налагали административен тормоз над болниците. Пред БНР управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев отрече обвиненията на Българския лекарски съюз за административен тормоз над лечебните заведения.

Повод за думите му е изявление от Българския лекарски съюз преди ден, че е наложително административният тормоз върху болниците да спре. Същият ден от "Пирогов" възразиха срещу нарушения, открити от Касата.

Ден по-късно смениха шефа на "Пирогов".

Шефът на НЗОК иска Касата да се освободи от бюрократичните окови

Шефът на НЗОК иска Касата да се освободи от бюрократичните окови

НЗОК взима решения за 30 дни, частните фондове - за 3

Салчев обясни, че над 123 милиона лева са платени на болниците за работа в неблагоприятни условия в епидемична обстановка.

10 болници са получили 50 млн. лева от лечебните заведения в страната. По повод искането на Касата спешната болница "Пирогов" да върне над 1 млн. лева, Петко Салчев обясни, че това лечебно заведение е получило допълнителни 11 229 000 лева.

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Болница "Лозенец" - пример за източване на касата и съмнения за трафик на органи

Здравният министър Стойчо Кацаров сменя ръководството

"Всичките проверки, които се правят от Националната здравноосигурителна каса, са свързани със стриктното спазване на договореното с Българския лекарски съюз, алгоритми за лечение на пациентите и спазване на правилата на Националния рамков договор", допълни Петко Салчев.