От Националната здравноосигурителна каса са учудени, че проф. Асен Балтов призовава за оставката на управителя на НЗОК, защото той изпълнява служебните си задължения.

Позицията на Здравната каса е по повод думите на уволнения шеф на "Пирогов", че Петко Салчев си позволява да пуска проверки в болницата.

Очевидно определени лица не желаят управителят на НЗОК да изпълнява своите законови функции, заявяват от НЗОК.

Те напомнят, че в Закона за здравното осигуряване изрично са посочени изискванията за определяне на условията и реда за контрол по изпълнение на договорите.

В позицията се подчертава, че контролната дейност на Касата е насочена както към изпълнението на договорите с лечебните заведения, така и към осигуряване качеството на предоставяната от тях медицинска помощ и защита на правата и сигурността на здравноосигурените лица.

Асен Балтов ще обжалва уволнението си

Асен Балтов ще обжалва уволнението си

Той обвини здравния министър в опит за дискриминиране на държавните болници

Никъде в текстовете на ЗЗО, както и в НРД няма посочени "извънредни" обстоятелства, при които да не се осъществява контрол, заявяват от НЗОК.

Припомняме, вчера и днес персоналът на болница "Пирогов" излезе на протест в подкрепа на уволнения проф. Асен Балтов.

Той самият призна, че е останал изненадан и е разбрал за уволнението си от медиите.

За решението стана ясно дни, след като резултатите от извършената проверка в "Пирогов" показаха, че болницата трябва да върне над 1 млн. лв. на НЗОК заради нарушения. Причината е, че средствата са били изписани за лечение по две диагнози - чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. Такова обаче изобщо не е било извършвано.

Здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че той самият е един от фиктивните пациенти, на които е била поставена такава диагноза, но без да са му правени изследвания.