Самолечението е изключително опасно. Не се лекувайте сами!

С този призив-предупреждение се обръщат от Българския лекарски съюз след увеличаващите се публикации в социални мрежи и сайтове, написани от лекари и представящи се за такива. В тези публикации се съдържат конкретни терапевтични схеми за домашно лечение на симптоми на Covid-19 или на положителни на Covid-19 пациенти.

От Лекарския съюз предупреждават също, че част от медикаментите, които се тиражират, биха могли да доведат до свръх натрупване в организма, което да причини внезапно и остро кървене.

Страхът не е основание за настаняване в болница, отсече Ангелов

Страхът не е основание за настаняване в болница, отсече Ангелов

Обществото не разбирало мерките, при затваряне щяло да излезе на улиците

Друга част от препоръчваните медикаменти са откровено безполезни в ситуацията и представляват търговска реклама на хранителни добавки.

Протоколите, които се публикуват в научните издания, не съдържат конкретни търговски марки. Те се изпълняват от квалифицирани медицински лица и не служат за самолечение от страна на пациентите.

Срещаната повтаряемост на препоръчваната терапия от лекуващите лекари на симптоматиката на остро вирусно заболяване е привидна. Тя е съобразена с индивидуалното състояние на пациента и не може да се използва като универсално лекарство за всички. Отпуснатото на близък лекарство не трябва да се взема без консултация с лекар.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%

От БЛС призовават гражданите, които имат симптоми на коронавирус да се обърнат към личния си лекар, който да им назначи индивидуална терапия. Нека да бъдем отговорни и да не се доверяваме на публикации, които ни "лекуват".