В настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, локдаун няма да има ефект. Това заяви пред БНР министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Според него в момента обществото няма разбиране за спазването на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект.

Здравният министър посочи, че при предишното затваряне в страната властите са били обвинени, че са увредили психичното здраве на българите. При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, брой хора, седнали на маса, с отстояние между седалките гръб с гръб, носенето на маски от персонала, носенето на ръкавици - при спазването на тези мерки опасността от разпространението на вируса е минимална, отбеляза той по повод решението заведенията да работят до 23.30 часа.

По негови думи до края на тази седмица през РЗИ-тата в здравната система ще влезе изключително голям брой бързи антигенни тестове. Това било разписано да се случи при достигане на 300 души заболели на 100 000 население, каквато е ситуацията в момента. Ангелов посочи, че до 18 ноември се чака решение на европейско ниво дали бързите антигенни тестове ще бъдат равнозначни на PCR тестовете.

Пълният локдаун не спирал разпространението на коронавируса

Пълният локдаун не спирал разпространението на коронавируса

Пандемията няма да свърши, докато всички хора не минат през вируса, смята проф. Чорбанов

Министърът заяви, че през лятото е имало усилена подготовка в няколко направления - леглова база, персонал, апаратура, лични предпазни средства и усилване на цялата здравна система.

Според него фактът, че смъртността ни не е на първите места в Европа, означава, че все още капацитетът на здравната система е добър.

Запитан дали COVID секторите в поликлиниките е трябвало да бъдат разкрити по-рано, д-р Ангелов заяви, че всичко, което се вижда в момента, е готвено през лятото.

"Факт е, че през лятото нямаше натиск върху системата и тези легла бяха налични, но бяха заети от други пациенти. И сега, когато натискът на системата става от типа на лавинната топка в буквалния смисъл на думата, тази система няма как да издържи този натиск", коментира той. По негови думи в София има над 560 повиквания на една смяна, което означава, че на 40 секунди има адрес, на който трябва да се изпрати линейка.

Министърът заяви, че хората губят психическа устойчивост и всички държат да постъпят в лечебно заведение, което не се налага.

Не подценихме ситуацията, всички сбъркахме, призна Костадин Ангелов

Не подценихме ситуацията, всички сбъркахме, призна Костадин Ангелов

Той е притеснен дали ще издържат силите на лекарите и медицинските сестри

Той увери, че за 20-те процента с положителен тест за коронавирус и изявена клинична картина има легла.

Страхът не може да бъде основание за настаняване в болница, важна е обективната преценка на лекаря, категоричен бе Ангелов, според когото водещо в момента не е рационалното мислене на хората, а притеснението и страхът.

По негови думи показваните в медиите случаи на хора, които не получават адекватна лекарска помощ, са под 0.003% от всички случаи.

Той отбеляза и че хората се презапасяват с лекарства. По негови думи днес ще има среща, която да парира този процес.

Здравният министър бе категоричен, че всеки лекар, който е със специалност инфекциозни болести, трябва да се включи в битката с коронавируса.

анкета

Ще се справим ли при втората вълна на COVID?

Виж резултати

Да, властите държат положението 7.3%

Пълен хаос е 46.4%

Не, но това е пандемия 7.8%

Всичко зависи от личната отговорност 27.2%

Каква вълна - какъв вирус! 11.2%