Пълният локдаун не спира разпространението на коронавируса, а го отлага. Това заяви пред Нова телевизия проф. Андрей Чорбанов.

Той бе категоричен, че докато всички хора не минат през вируса, пандемията няма да свърши.

Според него не е ясно какъв е истинският процент на хората, изкарали коронавируса, защото много от тях са без симптоми. По думи на проф. Чорбанов паниката също оказва влияние на броя на хората, които се тестват. Много хора, които са клинично здрави, отиват да се тестват от страх, обясни той и допълни, че ако зависи от него самия, би спрял масовото тестване и ще изследва само тези със симптоми.

За ден антителата срещу COVID-19 могат да паднат наполовина

За ден антителата срещу COVID-19 могат да паднат наполовина

40 дни след преболедуване е най-подходящо да се дарява кръвна плазна

Относно факта, че България изпревари Италия по най-много починали от COVID-19 на глава от населението за ден, проф. Чорбанов обясни, че ние сме с повече хронични заболявания и живеем по-нездравословен живот.

Той бе категоричен, че не може да се разчита на лична отговорност за това болните да се карантинират. "Хората се притесняват да не останат без работа и нарушават забраната, когато нямат симптоми, но са положителни. РЗИ не успява да провери всички", обясни имунологът.

Относно темата с ваксините той подчерта, че плазмата не е панацея. Ваксината по негови думи ще бъде панацея, но за следващата пандемия. Имунологът поясни, че в момента не се проверява защитата на ваксината, а само дали тя има странични ефекти.

4 390 нови случая, 516 излекувани

4 390 нови случая, 516 излекувани

80 починали за последното денонощие