Българският лекарски съюз (БЛС) няма да съгласува анекса, предложен от Националната здравноосигурителна каса, защото противоречи на Националния рамков договор. Парите са за подготвеното месечно разпределение на бюджета за болниците за месец юни в размер на 141 млн. лева и промени в индивидуалните договори, съобщиха от съсловната организация.

Пирогов няма да спира приема, но НЗОК да помисли за лимитите

Пирогов няма да спира приема, но НЗОК да помисли за лимитите

Не е ясно дали има забавяне на заплати и съкращения

Според Лекарския съюз анексът противоречи на Националния рамков договор, а предложенията за изменение в типовите договори с лечебните заведения слагат лимити върху медицински изделия, лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания, ражданията и интензивните грижи.

От Касата очакват Лекарският съюз да съгласува анекса за болниците

От Касата очакват Лекарският съюз да съгласува анекса за болниците

на 22 юни изпратили утвърдените бюджети на болниците

Припомняме, малко по-рано от Касата обявиха, че очакват от Лекарския съюз да подпишат анекса.

Съсловната организация очаква от НЗОК да предостави мотиви за предложените промени в типовите договори с лечебните заведения. Според БЛС, определянето на индикативни стойности за медицински изделия и лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания е прекалено рестриктивно и незаконосъобразно.

Отпадането на правото за надвишаване на тези индикативни стойности с до 3% противоречи изцяло на записаното в Рамковия договор за 2017 г. Въпреки че има завишаване на сумите в месечните бюджети на лечебните заведения за болнична помощ, на практика се ограничава възможността болниците да надвишават посочените лимити, обясняват решението си от БЛС.

Недопустимо е НЗОК да лимитира задълженията си само до наличието на излишъка в болничната помощ, защото такъв не е налице, категорични са от Български лекарски съюз.