Българският лекарски съюз изрази недоволството си от текстове в Закона за бюджета на Национална здравноосигурителна каса за 2019 г. От организацията подчертават, че при изготвянето на проекта предложените от тях промени са били подкрепени и от Асоциацията на университетските болници, Националното сдружение на частните болници, Националнатa асоциация на частните болници, Сдружението на областните болници, Сдружението на общинските болници и Българска болнична асоциация. Въпреки постигнатото единодушие обаче от БЛС са установили, че един от основополагащите текстове липсва в общоприетия вариант.

Става въпрос за частта, която гласи: елиминиране възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, така че гласуваните веднъж средства по пера да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление.

Според Българския лекарски съюз липсата на тези параграфи в новия документ за ЗБНЗОК обезсмисля напълно преговорите и поставя под съмнение подписването на Национален рамков договор за 2019 г.

НЗОК и БЛС започват преговорите за Рамковия договор

НЗОК и БЛС започват преговорите за Рамковия договор

Част от темите са цените и обемите на медицинските дейности

Едноличното приемане на решения говори единствено и само за задкулисни действия, които ще доведат до колапс на цялата система, категорични са от Съюза.

Съсловната организация е на мнение, че за правилното функциониране на здравната система е задължително обезпечаването на дейността по направление, без да има възможност за прехвърляне на вече гласувани средства по параграфи в друго направление.

От Българския лекарски съюз настояват предложението за фиксиране на средствата по параграфи да бъде вписано в ЗБНЗОК, като се запази смисълът на предложението от лекарския съюз. Те упрекват практиката за попълване на дефицити в сектора със средства за медицинска дейност и настояват дейността на медицинските специалисти да бъде максимално обезпечена и оптимизирана, така че качеството на услугите в сектора да бъде повишено и здравната система да отговори адекватно на потребностите на населението.

Ако предложенията на организацията не бъдат взети предвид, ще бъде поискана оставката на некоректните партньори в сектора, които безпардонно елиминират вече договорени текстове в ЗБНЗОК, категорични са от Българския лекарски съюз.

Ананиев чисти съмненията за задкулисие в бюджета на НЗОК

Ананиев чисти съмненията за задкулисие в бюджета на НЗОК

Вече има идея и за трети здравен модел