Българският лекарски съюз прие Националния рамков договор за 2020 - 2022 г. на 71-вия си извънреден събор. С 209 гласа "за", 22 гласа "против" и 8 "въздържал се" делегатите одобриха договорените текстове с НЗОК и дадоха мандат на представителите на Управителния съвет да подпишат НРД.

Делeгатите дадоха подкрепа и за актуализация на текстовете на НРД при необходимост.

БЛС реши да отпаднат лимитите по легла за различни заболявания при прием в болница, когато лечебното заведение няма преразход след второто тримесечие.

Новият Рамков договор без ограничения за профилактиката

Новият Рамков договор без ограничения за профилактиката

Българският лекарски съюз пребори и ограниченията за заплащането на лекарства

Бяха приети промени в цените за Специализирана извънболнична медицинска помощ. Така например, при първичен преглед (за остри заболявания и за преглед при специалист Педиатрия, Хирургия и Ортопедия се увеличават от 23.50 с 1.50 лв.

"Майчино здраве" се увеличава от 23 лв. също с 1.50 лв. Първичните прегледи при диспансерно наблюдение се увеличават с 2 лв. Вторичен преглед за всички скача от 11 лв. на 12.50 лв. Медицинската експертиза се увеличава от 10 лв. с 3 лв. Физиотерапия и рехабилитация се увеличава от 10 на 1 лв.

По-рано днес стана ясно, че се премахва и лимитът за профилактика при личните лекари. Подписването е предвидено за 23 декември (понеделник).