"Повечето от нещата в Националния рамков договор удовлетворяват Българския лекарски съюз, ще бъдат подкрепени и подписани".

Това заяви председателят на БЛС Иван Маджаров, който обясни, че снощи до късно са водени преговори с НЗОК и Надзорния съвет.

Маджаров коментира и спорния чл. 49, който ограничава заплащането от страна на НЗОК на групи от лекарства, които се ползват от пациенти при хронични заболявания.

"Уверявам ви, ние сме гласували против и по време на преговорите настоявахме текстът да не фигурира по този начин, няма и да го има - окончателно е ясно", каза той.

По думите му остава старият текст, с пояснение, че трябва да се спазва да не се глобяват лекари, когато изпишат лекарства на пациенти, при които се надвишава с една или две таблетки, защото не е важно това, а да се отчита лекарствената терапия на три или шестмесечието.

"Категорично няма да има проблеми - нито при лекарите, нито при пациентите при изписването на тези лекарства", категоричен бе Маджаров.

НЗОК няма да допусне да се отнемат права на лица с хронични заболявания

НЗОК няма да допусне да се отнемат права на лица с хронични заболявания

По думите им всички интерпретации преди приемането на Рамковия договор с БЛС са несъстоятелни

Той коментира и промяната по отношение на профилактичните прегледи.

Чл. 181, в който се предвиждаше промяна, според която личният лекар няма да му бъде заплатен профилактичен преглед, ако той е направен при посещение.

"Категорично се договорихме да е възможно лекарят да направи профилактичен преглед, когато пациентът е посетил джипито при друг повод. Не е редно да се карат пациентите да идват специално за профилактичен преглед", обясни д-р Маджаров.

От новия Рамков договор: хронично болните плащат от третото лекарство

От новия Рамков договор: хронично болните плащат от третото лекарство

Личните лекари са обезпокоени са състоянието на пациентите си

Ето кои са новостите в Националния рамков договор:

- Повишение на цените във всички дейности, специално на клиничните пътеки и в процедурите с 14%, намаляване на предвидените обеми за прием със 7%

- Премахва се ограничението да се спира хоспитализацията, ако бюджетът на дадена болница е свършил. Никоя болница няма да може да откаже прием за хоспитализация, ще има лимит, но няма да се връщат пациенти.

- Премахва се лимитът за профилактика при личните лекари. Около 54% от гражданите на България правят профилактични прегледи.

"Правим първа стъпка да осигурим на гражданите профилактиката да не бъде ограничена", каза още председателят на БЛС.

По думите му няма спорни моменти по отношение на договореното в НРД и той може да бъде предоговарян всяка година в рамките на 3 години.