За проблеми с електронните рецепти съобщава в своя позиция Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ).

От организацията заявяват, че лекарствата от паралелен внос са недостъпни за пациентите след проблеми с въвеждането на е-рецептата за антибиотици и антидиабетни продукти.

Асоциацията получава от понеделник сигнали за множество върнати пациенти с е-рецепта за антимикробни продукти от паралелен внос, които не могат да получат в аптеката, въпреки че са налични. От БАРПТЛ са притеснени от сериозните казуси, които възникват поради начина на въвеждане на електронната рецепта.

В позицията се обяснява в какво конкретно се състои проблемът - когато се изписва лекарство с електронната рецепта, то е обвързано не само с търговското наименование, концентрацията и размер на опаковката, но и с националния си номер, което не се изисква в нормативната база. По един и същ начин се процедира за отпусканите без лекарско предписание медикаменти, за заплащаните от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и лекарствата по "бяла" рецепта на свободна продажба. При плащаните от Касата продукти има и код по НЗОК. Фармацевтът в аптеката няма право да отпусне идентично лекарство, но с различен национален номер или различен НЗОК код.

Според БАРПТЛ тази мярка на пръв поглед е разумна, на практика не отчита наличието на продукти от паралелен внос и реално блокира продажбата им на българския пазар и лишава пациентите от тях. От асоциацията отбелязват, че тя е въведена като мярка срещу недостига при антибиотиците и диабетните лекарства, но на практика води до връщане на пациенти от аптеките при наличност на същото лекарство, но с друг код. В позицията се казва още, че продуктите от тези терапевтични групи се внасят в България от паралелен внос от години и тези количества са необходими, за да се задоволи търсенето от страна на пациентите. От организацията изтъкват, че става дума за стотици хиляди опаковки антибиотици и лекарства за диабет, внесени от Европейския съюз (ЕС) с лиценз за паралелен внос.

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства обясняват и за какви ситуации получават сигнали от пациенти, лекари и магистър-фармацевти. В част от случаите лекар изписва национален номер на първовносителя, например на Augmentin 875 mg/125 mg х 14 табл. Пациентът попада в аптека, която разполага с Augmentin 875 mg/125 mg х 14 табл., но от паралелен внос. Пациентът не може да получи продукта и излиза от аптеката убеден, или че има недостиг, което не вярно, или, ако е разбрал, че има неговия продукт но фармацевтът не може да му го продаде - че държавата, по някаква причина, му пречи да се лекува. В други ситуации лекар изписва национален номер на продукта от паралелен внос, например Augmentin 875 mg/125 mg х 14 табл. Пациентът попада в аптека, която има Augmentin 875 mg/125 mg х 14 табл., но от първовносителя. Резултатът е същият. Трети вариант - първовносителят има временен проблем с доставките. Пазарът е обезпечен с количества от паралелен внос, но те са недостъпни за пациента, защото в е-рецептите фигурират националният номер и НЗОК кодът на първовносителя. "Това са само част от примерите, които могат да очертаят рисковете да настъпи хаос при достъпа на пациентите до лекарства", алармират от БАРПТЛ.

Асоциацията настоява за спешна корекция в заданието за софтуера за електронната рецепта. Организацията предлага в е-рецептата всички национални номера на еднакви и подобни продукти по смисъла на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина да са асоциирани, за да може рецептата на пациента да бъде изпълнена с наличния в аптеката изписан продукт, независимо от вносителя му. Като друг възможен вариант, който да не възпрепятства достъпа на болните до лечение, Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства предлага да отпадне националният номер на продукта и рецептата да се изписва само по наименование на лекарствения продукт, форма, концентрация и размер на опаковката. "Надяваме се да не се стигне до предписване на лечение с номера и кодове вместо с наименования на лекарства", се подчертава в рецептата.

Припомняме, че за проблеми със софтуера за електронните рецепти за лекарства алармира и председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров.

Лекарският съюз отхвърля диктата на аптеките

Лекарският съюз отхвърля диктата на аптеките

Според БЛС търговският интерес движи промяната в лекарство терапията

От БАРПТЛ прилагат и списък с лекарства от паралелен внос, които се отпускат с електронна рецепта.

Антибактериални лекарствени продукти за системна употреба:

Augmentin 625 mg (Amoxicillin/clavulanic acid)

Augmentin 875 mg/125 mg (Amoxicillin/clavulanic acid)

Amoksiklav 875 mg/125 mg (Amoxicillin/clavulanic acid)

Klacid 250 mg (Clarithromycin)

Klacid SR 500 mg (Clarithromycin)

Tavanic 500 mg (Levofloxacin)

Monural 3 g (Fosfomycin)

Sumamed 250 mg (Azithromycin)

Sumamed 500 mg (Azithromycin)

Azitrox 500 mg (Azithromycin)

Avelox 400 mg (Moxifloxacin)

Vibramycin 100 mg (Doxycycline)

Rodogyl 750 000 UI/125 mg (Spiramycin/metronidazole)

Flagyl 250mg (Metronidazole)

Лекарствени продукти за лечение на диабет:

Humalog KwikPen solution for injection 100 IU/ml - 3 ml, Pack: 10 (2 x 5) (insulin lispro)

Siofor 850 mg (Metformin)

Glucophage XR 750 mg (Metformin)

Glucophage XR 1000 mg (Metformin)

Diaprel MR 60 mg (Gliclazide)