Националното сдружение на общопрактикуващите лекари (НСОПЛБ) в България иска увеличение с 33% на бюджет 2023г., спрямо 2022г., за първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП).

От сдружението са с искане да се вземе предвид запазването на приетата тенденция при разпределението на средствата за ПИМС, както и да отпадне методиката от 2022 г. за обвързване цените за дейности с процента на изпълнение.

България отделя малко над 7% от БВП за здравеопазване.

По данни на сдружението за 2022 г. за капитация (заплащане на "глава" - според броя записани в практиката на личните лекари пациенти) са отделени 45%, а за дейности - 55%. Пет пъти са по-малко средствата за извънболничната помощ, а разходите в България са едва една четвърт от съответните разходите за извънболнична помощ в ЕС като цяло.

От НСОПЛБ ще изготвят допълнително и конкретизирано разпределение на бюджета за ПИМП, което ще представят след окончателното определяне на финансовата рамка.

От сдружението са изложили в писмо, мотивите си за исканото увеличение на бюджета. Един от тях е на лечебните заведения за ПИМП да се гледа не като на един лекар, а като на цяло лечебно заведение с лекари и персонал, които работят под ръководството на управителя на лечебното заведение за ПИМП.

Предложението е изложено в писмено изявление и е изпратено до президента Румен Радев, министър-председателя на служебния кабинет Гълъб Донев, парламентарно представените партии и коалиции, министрите на финансите и здравеопазването от служебния кабинет - Росица Желева и Асен Меджидиев, времено изпълняващия длъжността управител на НЗОК, както и до председателя на Български лекарски съюз (БЛС).

Лекари искат скала за чист въздух, профилактика и да слезем от колите

Лекари искат скала за чист въздух, профилактика и да слезем от колите

Има увеличение на децата с хронични заболявания с белодробни проблеми