Ситуацията в момента изисква изцяло да се промени стратегията. Предлагаме първо да се увеличи броят на симптомите, по които можем да назначаваме (тестване - б.р.), и те да са два симптома. За да може да се обхване максимум брой хора.

Това каза в предаването "Лице в лице" на БиТиВи председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

По думите му някои симптоми са много характерни. Дори един от тях да има пациентът, не остава място за чудене. Загубата на обоняние или вкус е много характерен, но за съжаление, той идва на малко по-късен етап, обясни медикът.

Лекарите са забелязали, че има и други оплаквания, които не се споменават често в литературата, - тежест в гърдите, болка може да има, не болка като при инфаркт, друго имаме предвид.

"Имал съм например възрастен човек, който е само със силна отпадналост и с такава тежест в гърдите, няма температура, нищо, но на рентгенографията имаше и пневмония дори. Тоест картината е много различна", доц. Любомир Киров.

Председателят на личните лекари обясни, че е препоръчително пациентите да имат телефонна консултация, но реалността е друга. Идват хора в кабинета. Хората не са виновни, един разбрал, друг не разбрал, допълни доц. Киров.

По думите му бързите антигенни тестове са по-ефективни, резултатът излиза за 15-20 минути. Те могат да се извършват от всяка една лаборатория, не изискват специфично оборудване, както е при PCR тестовете.

На 98% са съпоставими двата теста, като антигенният тест има малко по-ниска чувствителност и по-висока специфичност, но това по никакъв начин не намалява полезният ефект, твърди председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Доц. Киров очаква яснота. "Министърът развя нашето писмо от октомври то е било от средата на октомври, когато беше различна ситуацията. Там ние бяхме писали 4 симптома, но от Касата идват 5. Ние нямаме пациенти, които да са с 5 симптома, това е изключително рядко. Каква е целта? Ще помагаме ли или ще си търсим кой направил, какво направил", пита медикът.

Досега нямам пациент, който да сме решили да тестваме, защото имаме съмнения и да не е излязъл позитивен. Това говори, че имаме достатъчно добра преценка. Трябва да са по-малко, за да може да се обхванат повече хора, каза доц. Киров.

Нужни са разумни мерки, които да дадат време не само за лечението, а и време, в което този вирус да се промени, да му намалее заразността, патогенността, това с което уврежда организма, каза доцентът.

Личните лекари предлагат при симптоми за COVID-19 да се правят антигенни тестове

Личните лекари предлагат при симптоми за COVID-19 да се правят антигенни тестове

Те настояват още тестът да се назначава при наличието на поне 2 симптома на вируса

Личните лекари издават болничния, от началото на позитивирането на теста, обясни доц. Киров. Тестът става след два дни, аз за тези два дни издавам болничен за нещо друго, обясни председателят на сдружението на личните лекари.

Който е карантиниран с предписание на РЗИ би трябвало да получи болничен от лекаря си, защото не цялото семейство е записано при един и същ лекар, допълни доц. Любомир Киров.