Липсата на лекари в Спешна помощ била причина за бавната реакция на екипите. Това обясни шефът на Спешната помощ д-р Георги Гелев пред БНТ по повод починалия докато чака линейка пациент в София.

Шефът на Спешна помощ обяви, че в този случай диспечерката била записала адреса неправилно и вече е освободена. Диспечери разказаха, че по времето, когато попълват картата с адреса, те разпитват и за състоянието на пациента, което е задължително изискване.

Москов проверява защо линейка търси 40 минути адрес, докато човекът умира

Москов проверява защо линейка търси 40 минути адрес, докато човекът умира

Според доклада бил подаден грешен първоначален адрес

"Правим всичко възможно да бъде обезпечена с кадри Бърза помощ, за съжаление обаче желаещите не са толкова много", допълни д-р Гелев.

Москов обеща система за определяне спешността на повикването на линейка

Москов обеща система за определяне спешността на повикването на линейка

Щели да въведат въпросник

Той обясни, че дефицитът на кадри не е само в Бърза помощ, той е и в болниците, и в цялото здравеопазване. "Особено катастрофално е положението с медицинските сестри. Конкретна мярка за решаване на проблема с персонала ще бъде обучаването на парамедици", шефът на Спешна помощ.

Според него предстои до седмица-две да бъде разкрит център за професионално обучение към Спешна помощ. Там ще започнат да се обучават парамедици. Това ще повиши броя на екипите и ще се скъси времето за достигане до мястото на инцидента.