България вече е навлязла в новата COVID вълна и не е възможно да не сме засегнати, при положение че навсякъде в Европа случаите се покачват, а и се вижда какво се случва в Гърция. Това каза в студиото на "Събуди се" математикът проф. Огнян Кунчев.

Данните за страната показват очевидно покачване на случаите. Новият подвариант е силно зараден, много повече от предишните варианти и подварианти. Кунчев очаква около 1000 случая на ден около 15 юли, което означава скрити случаи поне 10 000.

Най-оптимистичната прогноза на математика от БАН е пик през август месец, но това е ако не влизат туристи и гастарбайтери отвън. Но и те не могат да бъдат спрени, така че ситуацията може да е по-тежка.

Припомняме, миналата седмица Министерство на здравеопазването обяви, че новият подвариант на Омикрон вече е установен в България. Подвариантът ВА.5 на Омикрон е засечен в областите София-град и Кюстендил. През май 2022 г. два подварианта на Омикрон - BA.4 и BA.5, бяха обявени от СЗО и ECDC за "будещи безпокойство".

314 са новите случаи на COVID-19

314 са новите случаи на COVID-19

Няма починали

Засега данните от болниците са добри, тъй като макар и много по-заразни, новите варианти протичат значително по-леко. По думите му в България най-опасно да си през лятото ще бъде в София и по Черноморието.

"Локдаунът е далече. Той е за много тежки случаи", смята Огнян Кунчев, но призова да се слага маска в затворени помещения, в магазини и в градския транспорт като най-елементарна мярка, която може да се спазва от всички.

През последните десет дни в страната бе регистриран ръст на заразени с COVID-19. Данните на Националния център по заразни и паразитни болести сочат, че към 29 юни 14-дневната заболяемост в страната е 56,69 на 100 хил. души население.

От МЗ препоръчаха на гражданите да носят маски в закрити пространства, да спазват дистанция и да си мият често ръцете. 

От Здравното министерство и Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчаха вече прилагането на втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19 при лица над 18 г.

От МЗ препоръчват втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19

От МЗ препоръчват втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19

За пълнолетни граждани