Ръководството на ловешката болница е започнало изготвянето на нов оздравителен план за стабилизиране финансовото състояние на лечебното заведение.

Предишният такъв, изготвен от старото ръководство на болницата, е с изтекъл срок.

Преди месеци задълженията на болницата към доставчици на услуги и медикаменти бяха над 3 милиона лева.
Директорът д-р Татяна Ганчева не каза колко са натрупаните задължения към момента, но заяви, че не са се увеличили, а е започнало погасяването им.

Освен заради изтеклия срок, предишният оздравителен план е предизвикал и напрежение сред персонала, пише БТА. Затова съветът на директорите на болницата след срещи с началниците на отделенията, областния управител и кмета на Ловеч обсъждат нов проект за преструктуриране на отделенията в болницата, без това да доведе до намаляване на нивото на компетентност.

Сред обсъжданите варианти са обединяване на някои отделения в общо хирургично отделение, както и изолиране на неизползвани стаи, помещения и цели крила, за да се спестят разходи за отопление.

Д-р Ганчева каза още, че са отправени искания към Министерството на здравеопазването за закупуване на нова апаратура, сред която компютърен томограф - скенер, както и апарат за хемодиализа. В момента болницата ползва скенер на външен доставчик.

Относно кадровия ресурс директорът на болницата заяви, че са върнати част от освободените от старото ръководство специалисти, достигнали пенсионна възраст, тъй като не достига персонал.

Търсят се специалисти чрез бюрата по труда в Ловеч и Плевен. Има и цел да се привлекат професори и доценти от други лечебни заведения.